Pahor obećao: Slovenija neće blokirati Hrvatsku, ali će zaštititi vlastite interese

SLOVENSKI premijer Borut Pahor dao je prvi intervju nakon održanoga referenduma o Arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije. Pahor od stupanja na dužnost premijera u slovenskoj vladi nije davao intervjue stranim medijima upravo zbog neriješenih pitanja s Hrvatskom.

U intervjuu za HRT Pahor se osvrnuo na Arbitražni sporazum i njegova očekivanja od njega, štediše Ljubljanske banke, slovenske turiste na Jadranu te slovensko sudjelovanje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Tijekom razgovora Pahor je naglasio da "Slovenija neće blokirati nastavak hrvatskih pretpristupnih pregovora". Međutim, rekao je da kao i sve ostale članice EU-a Slovenija ima pravo i mogućnost, a također i dužnost kada je riječ o zaštiti vlastitih interesa da preko EK-a pregovara o tome pod kakvim uvjetima će neka zemlja zatvoriti, odnosno otvoriti neko poglavlje.

"Hrvatska diskriminira Sloveniju"

"Ono što me zabrinjava jest 4. poglavlje, Sloboda kretanja kapitala. Neke izjave s hrvatske strane - da Ljubljanska banka neće moći doći na hrvatsko financijsko tržište jer nije riješeno pitanje deviznih štediša, znači da Hrvatska kao nova članica EU-a diskriminira jednu državu. To je u suprotnosti pravilima kluba kojem se pridružujete. Zato moram s premijerkom Kosor, objema vladama i parlamentima naći rješenje za taj 18-godišnji problem, a mogućnost postoji", rekao je među ostalim Pahor.

Govoreći o održanom referendumu o Arbitražnom sporazumu u Sloveniji, Pahor je rekao da bi podnio ostavku na mjestu premijera da referendum o Arbitražnom sporazumu nije prošao te da bi trebalo cijeniti činjenicu da su slovenski građani glasali za svoju perspektivu, perspektivu Hrvatske i perspektivu cijele regije u EU-u.

Pahor je rekao da vjeruje da će slovenski parlament potrebnom dvotrećinskom većinom "vjerojatno krajem iduće godine" potvrditi pristupni ugovor Europske unije s Hrvatskom unatoč suprotnim najavama oporbenog čelnika Janeza Janše.

Pročitajte više