Pakistan će danas vratiti zarobljenog indijskog pilota

Screenshot: EPA

ZAROBLJENI indijski pilot, koji se našao u fokusu najveće vojne krize juga Azije u posljednjih dva desetljeća, trebao bi danas biti pušten na slobodu, piše CNN.

Komandanta Abhinandanu pakistanske vlasti zarobile su u srijedu kada se njegov MiG-21 srušio u dio Kašmira koji je pod kontrolom Pakistana. Pakistanski premijer, Imran Khan, objavio je kako će ovog petka vratiti Indiji njihovog pilota u "znak mira". Unatoč izjavi premijera, indijske vlasti još uvijek su na oprezu. Indijski vojni zapovjednik Surinder Singh Bahal rekao je u četvrtak na konferenciji kako Indija ostaje na "visokom stanju pripravnosti" i da je "u potpunosti spremna reagirati na bilo kakvu provokaciju od strane Pakistana."

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi izjavio je na sjednici parlamenta da će pilot biti pušten u petak poslijepodne na graničnom prijelazu Wagah.

Žele smirivanje situacije

"Puštanje pilota pokazuje kako smo spremni raditi na smirivanju situacije" rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Qureshi.

Podsjetimo se, napetost između dvije zemlje počela je rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga za koji je odgovornost preuzelo JeM, baziran u Pakistanu.

Indija je nakon toga ovoga utorka izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv islamističke skupine Džaiš-e-Mohamed (JeM), što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira, oko kojeg se već neko vrijeme spore, a Pakistan je u srijedu, kao odgovor na indijski zračni napad, srušio dva indijska zrakoplova unutar zračnog prostora svoje zemlje.

Pročitajte više