Pakistan obnovio letove za Indiju nakon dvogodišnjeg prekida

PAKISTAN je u četvrtak obnovio letove za Indiju nakon gotovo dvogodišnjeg prekida, što je jedan od većih koraka prema normalizaciji odnosa između dviju susjednih zemalja jugoistočne Azije koje posjeduju nuklerano oružje.

Zrakoplov Pakistanske međunarodne aviokompanije (PIA) u četvrtak je na letu od 440 km, iz Lahorea na istoku zemlje za glavni grad Indije New Delhi prevezao 41 putnika.

Zračne, željezničke i prometne veze sa svojim susjedom Indija je prekinula u siječnju 2002., nakon što su navodni islamski militanti izveli napad na indijski parlament u New Delhiju. Za taj napad Indija je optužila militante za koje tvrdi da ih podupire pakistanska vlada, što Paksitan opovrgava. Terorističke organizacije koje žele uspostaviti neovisnost u Kašmiru, pokrajini podijeljenoj između tih dviju zemalja, razlog su neprijateljstava New Delhija i Islamabada.

Zadnjih su mjeseci dvije zemlje pokrenule niz mjera za ponovnu uspostavu povjerenja i smanjenje napetosti te su uspostavile autobusne linije i pune diplomaske odnose.

Indijski premijer Atal Behari Vajpayee trebao bi sudjelovati od 4. siječnja na jugoazijskom summitu u Islamabadu.

Pročitajte više