Palestinci i Izraelci pokušavaju sačuvati primirje

Palestinska samouprava je obećala u subotu da će pronaći počinitelje atentata u TelAvivu, a Izrael je obećao da će se suzdržati od većih akcija nakon što je napadač samoubojica u petak izveo napad u kojem su poginule četiri a ranjene 53 osobe.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je Abas oštro osudio taj teroristički napad i obećao da će kazniti odgovorne.

"Palestinska vlast neće stajati prekriženih ruku pred tom sabotažom i progoniti će sve one koji stoje iza tog nedjela", tvrdi palestinska samouprava u priopćenju nakon atentata u kojem su uz počinitelja poginule 4 osobe, a 53 osobe su ranjene.

"Radi se o saboterima i nikome nećemo dozvoliti sabotiranje", rekao je Abas. "Osuđujemo taj atentat kojem je svrha minirati primirje dogovoreno sa svim palestinskim frakcijama", nastavio je on.

On je rekao da je palestinska samouprava kontaktirala s Izraelom. "Kontaktirali smo s izraelskom stranom i razmijenili informacije i stajališta. Zabrinuti smo jer bi taj atentat mogao imati posljedice na cijeli mirovni proces".

Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz je sazvao svoj stožer kako bi razmotrili mogući odgovor, ali jedan visoki dužnosnik je rekao da "se ne razmatraju velike vojne operacije", prenosi radio.

"Izraelski odgovor će biti precizan i odnosit će se na izravno na elemente uključene u izvedbu atentata", rekao je.

Izrael sada mora "dokazati suzdržanost i brižno procijeniti svoje odluke kako ne bi uništio mirovni proces", rekao je ministar infrastruktura Benyamin Ben Eliezer na državnom radiju.

(Hina) xtm ysb

Pročitajte više