Palestinski čelnici ipak će posjetiti Arafata

PALESTINSKI čelnici otputovat će u Francusku u posjet teško bolesnom palestinskom predsjedniku Jaseru Arafatu, rekao je u ponedjeljak visoki palestinski izvor.

Palestinski premijer Ahmed Korei, glavni tajnik PLO-a Mahmoud Abas i ministar vanjskih poslova Nabil Shaath otputovat će u ponedjeljak u Jordan i potom u utorak u Pariz gdje se nalazi Arafat, rekao je Mohammed Dahlan, predstavnik Fataha.

Palestinski čelnici u Pariz su trebali stići u ponedjeljak, no put su odgodili nakon optužbe Arafatove supruge Suhe da ga žele "živog pokopati". Govorilo se čak da su posjet otkazali, no Dahlan je to opovrgnuo.

Korei je u međuvremenu izrazio žaljenje zbog Suhinih komentara.

Arafatovi pomoćnici i tjelohranitelji zaprijetili su pak u znak prosvjeda zbog njezine izjave da će se vratiti kući. "Zatražit ćemo palestinsko vodstvo da odluči trebamo li ostati ili otići", rekao je viši Arafatov pomoćnik Mohammad Rashid.

Arafatovo zdravstveno stanje i dalje nije poznato.

Francusko ministarstvo obrane u ponedjeljak ga nije željelo komentirati.

General Christian Estripeau rekao je u nedjelju ujutro da je "stanje Jasera Arafata nepromijenjeno u odnosu na posljednje izvješće" od petka u kojem je bilo navedeno da se njegovo stanje "nije pogoršalo" te da je "stabilno".

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier rekao je u nedjelju da je Arafat živ. "On je u vrlo ozbiljnom ali stabilnom stanju", rekao je Barnier.

Palestinski ministar vanjskih poslova Nabil Shaath izjavio je u nedjelju za CNN da je Arafatovo stanje stabilno te da je on u "reverzibilnoj" komi, priznavši ipak da ne zna uzrok kome niti kada bi Arafat iz nje mogao izići.

Jaser Arafat (75) smješten je u vojnoj bolnici Percy de Clamart.

Francuski medicinski izvor rekao je u četvrtak za France presse da je Arafat u stanju "moždane smrti", no palestinsko izaslanstvo to je oštro opovrgnulo.

Pročitajte više