Pametan samo kad šuti: Izravna šteta od ministra Šustara popela se na 54 milijuna kuna

Foto:FaH

UVIJEK kada se postavlja pitanje na temu budućnosti Hrvatske, a koja se tiče učenika, studenata i općenito obrazovanja ili sporta ministar obrazovanja Predrag Šustar je do sada odabirao šutnju ili panični bijeg od novinara. Čini se da je sada jasno i zašto.

Izravna šteta od njegova nerada 54 milijuna kuna

Kada je postalo jasno da državne stipendije za studente nedopustivo kasne ministar Šustar odgovarao je šutnjom. Stoički je šutio kada je postalo jasno da je njegovim neradom izgubljeno dobivenih 4 milijuna kuna iz proračuna, a koji su namijenjeni za poboljšanje standarda učenika i studenata te za nagrađivanje uspješnih.

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu već šest mjeseci čeka ovu Vladu da se imenuje novi ravnatelj kako bi dobili novac nužan za nastavak obrazovanja. Na pitanje zašto ne radi svoj posao oko stipendija, Šustar nije htio odgovarati na pitanja studenata i zainteresirane javnosti prekršivši pri tome i zakonske rokove za odgovor. Jednostavno - muk.

Ministar Šustar nije dao ni odgovore zašto  Vlada u 2016. godini nije povukla najavljenih 50 milijuna kuna iz EU fondova za edukaciju nastavnika. Ti novci trebali su biti izravno povučeni i to bez natječaja. Zašto? O tome ministar Šustar ne želi razgovorati.

Ne bi o KBF-u, ne bi o Mamiću, ne bi o reformama


Predrag Šustar nije htio odgovarati ni na otvoreno pismo predsjednika Židovske općine Zagreb, Ognjena Krausa o ustaškim povicima na stadionima, a šutio je i o spajanju Filozofskog fakulteta s Katoličko-bogoslovnim fakultetom prepustivši to autonomiji Fakulteta.

Novinari su prije dva mjeseca uzalud u zgradi splitske Županije, a i ispred nje, pokušali od Šustara izvući nešto o Zakonu o sportu i Zdravku Mamiću.

"Vidimo se, vidimo se", uporno je ponavljao Šustar koji je par dana rekao da HNS ipak nije močvara. Tjednima smo od ministarstva Predraga Šustara i Ustanovnog suda RH čekali odgovore o tumačenju i provođenju posljednjeg Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu koji je na snagu stupio početkom veljače. No, ništa. Muk.

"Kada kreće reforma i hoće li uopće krenuti", jednostavno je pitanje dosadašnjeg voditelja kurikularne reforme Borisa Jokića ministru Šustaru. Po prvi puta umjesto muka, Šustar se odlučio na odgovor - "Sretno!".

Kategorija iznad

Još početkom travnja Šustar je govorio kako nema šanse da Kurikularna reforma propadne.

Kada i progovori, jasno je da bi bilo bolje da šuti. Na pitanje o masovnom odlasku mladih iz Hrvatske rekao je da je to dobro, ali samo ako se nekada i vrate. Branio je izbor Janice Kostelić za svoju pomoćnicu kazavši da je ona "kategorija iznad". Kada su ga pitali da napravi uštede u vlastitom resoru sjetio se ukinuti prijevoz đacima, što je bio prvorazredni skandal.

Uostalom, ministar je podigao prašinu zbog jednog svog ranijeg teksta u kojem govori kako je Bog mogući dizajner svemira.

"Dobro da je to izašlo van", rekao je Šustar. On i danas umjesto van, kreira budućnost unutar Vlade i moli da ga nitko više ništa ne pita.

Pročitajte više