Pametno: Obersnel mora podnijeti ostavku

Foto: Glas Istre, HINA

REAKCIJE na prometnu nesreću koja se dogodila u srijedu na Istarskom ipsilonu, a koju je izazvala riječka političarka, pročelnica za sport i tehničku kulturu Vera Begić Blečić, neprestano dolaze.

U cijelosti prenosimo izjavu Danka Gudelja, predsjednik ogranka Rijeka stranke Pametno:

"Ne zanima nas koliko je pročelnica za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Vera Begić Blečić osvojila medalja u životu, ne zanima nas koliko je dobro radila svoj posao, ne zanima nas je li bila ugledna članica svoje stranke, ne zanima nas je li bila dobar kolega i je li poštivala starije.

Zanima nas samo zašto je tako nepotrebno jedan život ugašen, a više života uništeno?

Iako su i političari samo ljudi, sastavljeni od vrlina i mana, ipak su primjer i moraju biti primjer drugima. Kad je pročelnica vozila pijana nije poštivala zakon. Kršila ga je. I to ne prvi put. Nema više i manje ozbiljnih zakona, onih kojih se više i onih kojih se manje moramo držati, ima samo više i manje ozbiljnih posljedica. A posljedica kršenja zakona u ovom slučaju su tragične.

Zakon bi trebao vrijediti za sve jednako i zakone bi prije svega trebalo poštivati. A zakon kaže ne vozi kad si pijan. Ili pijana. I razum to kaže. A trebala joj reći i njena okolina, trebao joj to reći i njen nadređeni, gradonačelnik, trebali su joj reći i njeni stranački kolege. Trebali su joj narediti. Trebali su je kazniti već prvi puta kad je pod utjecajem alkohola pobjegla sa mjesta nesreće. Kakvu su poruku poslali njenim ostankom na mjestu pročelnice nakon prvog bijega, nakon prve nesreće?

I baš ta poruka je politička odgovornost gradonačelnika Vojka Obersnela jer je zadržao pročelnicu koja je već kršila zakon. Koja je pobjegla sa mjesta nesreće. Koja očito ima problema s alkoholom. Koja je možda inače draga i vrijedna osoba, zaslužna sportašica i još puno toga dobroga, ali koja je kao kršiteljica zakona apsolutno bila loš primjer svima, a pogotovo, kao pročelnica zadužena za sport i tehničku kulturu, mladima. Sada i sa tragičnim krajem.

Riječka politika je odavno trgovina, u kojoj je sve manje morala i odgovornosti, a sve više nekih čudnih, viših interesa.

Gradonačelnik je očito zbog nekog 'višeg interesa' pročelnicu ostavio na istom mjestu nakon prve nesreće, i sada nema druge opcije do dati ostavku."


 

Pročitajte više