Pančić u Francuskoj na godišnjici pobune hrvatskih vojnika protiv nacizma

MINISTAR hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivica Pančić boravi u srijedu u francuskom gradu Villefranche de Rourgueu, gdje se obilježava 60. godišnjica stradanja hrvatskih vojnika u pobuni protiv nacističkih zapovjednika 1943. godine.

Kako je priopćeno iz Ministarstva hrvatskih branitelja, prije točno 60 godina izbila je pobuna u redovima hrvatske postrojbe smještene u tom gradu sjeverno od Toulousea. Pobunili su se hrvatski vojnici unovačeni u njemačke postrojbe.

Više od 150 hrvatskih vojnika ubijeno je u gradu, dok je tek manji broj, uz pomoć mještana tog grada, uspio pobjeći. Ostali su uhićeni i s čitavom divizijom upućeni natrag u Njemačku.

Na tom putu mnogi su pobijeni, dok su ostali završili u koncentracijskim logorima.

Ulica koja vodi do mjesta posljednjeg počivališta hrvatskih vojnika nosi ime "Avenue des Croates", čime se odaje počast ulozi Hrvata u jačanju pokreta otpora u Francuskoj 1943. godine.

Osim ministra hrvatskih branitelja, počast hrvatskim žrtvama pobune odat će i izaslanik Hrvatskog sabora Pavle Kalinić te predstavnici Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Počast žrtvama odat će i gradonačelnik Villefranchea, ujedno i zastupnik u francuskoj Nacionalnoj skupštini Serge Roques.

Pročitajte više