Panenić: Već se stvara loša klima oko gradnje LNG terminala

Foto: FAH

USPRKOS višegodišnjim pripremama za izgradnju LNG terminala na otoku Krku, nova Vlada se odlučila za novi projekt - izgradnju plutajućeg terminala. Od kopnenog se terminala ne odustaje, nego se isti zasad odgađa.

Kao konkurencija državnoj tvrtki LNG Hrvatska pojavila se i skupina inozemnih investitora koji na Krku žele graditi energetsko središte vrijedno oko 5 milijardi kuna.

"Brže ćemo doći na tržište, dobit ćemo veće iskustvo i onda, LNG na Krku, ja ne bih ugasio taj plan ali ja vjerujem u neku kombinaciju", izjavio je jučer Tihomir Orešković.

Državna tvrtka LNG Hrvatska već je počela s pripremama. Sada su sve snage i napori usmjereni da se realizira plutajući LNG terminal, a kopneni će doći u nekoj kasnijoj fazi. No, uz tvrtku "LNG Hrvatska" kopneni bi terminal gradili i strani investitori. Gradili bi i plinovod, termoelektranu i još mnogo toga. Korist bi za Hrvatsku, tvrde, bila višestruka. U konzorciju su i neke hrvatske tvrtke, poput Končara i Uljanika. Zainteresirani su za investicije, ali i zabrinuti što o projektu još nema nikakve ozbiljne studije, piše HRT.

Strateški projekt

Privatni investitori tvrde da će lakše i brže doći do zemljišta na koje trenutačno pravo polaže Hypo banka. No sporno zemljište ne bi trebalo biti problem.

"Ako je strateški projekt, a je, i Hrvatske i EU, onda će se kad budemo išli na građevinsku dozvolu, i kada se bude krenulo u realizaciju projekta, izvlastiti vlasnika ma tko to bio", rekao je Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva (HNS).

Privatni investitori tvrde potpuno suprotno.


"Mi imamo iz Europske zajednice legalno mišljenje da hrvatska država ili LNG Hrvatska ne može oduzet zemlju nama niti austrijskoj državi", kaže Branko Šarčanin, voditelj projekta KRK energy hub.

Panenić se čudi medijskoj pažnji

"Čudim se medijskoj pažnji koja je posvećena projektu o kojem jako malo znamo", izjavio je u Dnevniku HRT-a ministar gospodarstva Tomislav Panenić. Objasnio je da je Franjo Luković bio kod njega i najavio da je kanadska grupacija koju predvodi zainteresirana za projekt, no ministar nije dobio niti jedan dokument kojim bi se opravdala tvrdnja za investiciju tešku 4,7 mlrd eura.

"Hrvatska vlada snažno je krenula u taj projekt i ne želimo imati ozbiljne prepreke. Na ovaj način se stvara loša klima i poruke koje se šalju ne podupiru projekt vlade koji je u interesu države i cijele regije. Imamo potpore Europske komisije i partnera koji će biti u projektu", dodao je.

Ministar Panenić je izjavio da je tvrtka u stečaju Dino Petrokemija vlasnik zemljišta i nitko od onih koji polažu pravo na zemljište nema pravo prvokupa niti ima riješene imovinsko-pravne odnose.

Pročitajte više