PAPA ĆE MOSKOVSKOM PATRIJARHU PODARITI IKONU KAZANJSKE BOGORODICE

Papa Ivan Pavao II. podarit će moskovskom patrijarhu Alekseju II. ikonu Kazanjske Bogorodice koja se jako štuje u Rusiji, pokazujući tako dobru volju prema Pravoslavnoj crkvi, priopćio je u subotu Vatikan.

Gospina ikona koju je Papa htio sam donijeti u Rusiju na jednom od svojih putovanja, bit će uručena patrijarhu Alekseju II. 28. kolovoza, priopćio je predstojnik vatikanskog ureda za tisak Joaquin Navarro-Valls.

"Sveti Otac nada se da će hodočašće Kazanjske Bogorodice u Rim pridonijeti toliko željenom jedinstvu između Katoličke i Pravoslavne crkve", dodao je.

Papa je tijekom lanjskog putovanja u Mongoliju htio vratiti ikonu Ruskoj pravoslavnoj crkvi. U toj se prigodi Papa nakratko trebao zaustaviti na ruskom tlu, u Kazanju, u autonomnoj republici Tatarstanu, kako bi tamošnjoj Crkvi vratio ikonu koja je, nakon mnogih seoba, bila u posjedu Vatikana već niz godina.

No patrijarh Aleksej II. usprotivio se tom posjetu zbog višegodišnjih napetih odnosa između pravoslavaca i katolika.

"Za predaju ikone određen je nadnevak 28. kolovoza, kada Pravoslavna crkva slavi blagdan Uznesenja Marijina", dodao je Valls.

Ikona Kazanjske Bogorodice potječe iz 16. stoljeća, otkrivena je u Kazanju 1597., a časti se zbog svojih čudesnih moći. Ukradena je iz kazanjske katedrale i odnesena u inozemstvo.

Imala je burnu povijest i bila u posjedu poljske, švedske i francuske vojske, kako tvrde stručnjaci, a trag joj se izgubio 1904. Ikona se nedavno pojavila u portugalskom marijanskom svetištu u Fatimi, pošto ju je otkupio bogati Amerikanac John Haffert. Prije više godina darovana je Vatikanu i visila je na zidu Papine sobe zajedno s drugim glasovitim ruskim ikonama.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više