Papa i Drašković razgovarali o kosovu

Papa Ivan Pavao II. primio je u četvrtak ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića, a glavna tema razgovora bilo je stanje na Kosovu te položaj kršćanske zajednice u toj regiji, priopćio je ured za tisak Svete Stolice. L

Papa je Draškovića, koji je bio u pratnji beogradskog izaslanstva i supruge, primio u papinskom ljetnikovcu u Castelgandolfu pokraj Rima.

O stanju na balkanskom području Drašković je razgovarao i s vatikanskim tajnikom za odnose s drugim državama Giovannijem Lajolom. Govorilo se i o terorizmu i načinu suzbijanja terorističkog vala.

Tijekom boravka u Rimu Drašković je razgovarao i s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem, a primio ga je i potpredsjednik vlade Gianfranco Fini i predsjednik zastupničkog doma Pierferdinando Casini. Idućih bi tjedana oko 200 talijanskih poduzetnika trebalo posjetiti Beograd kako bi ispitali mogućnosti poslovanja na tim prostorima.

Rim podupire približavanje Srbije i Crne Gore euroatlanskim organizacijama, rekao je Frattini, a glede sklapanja sporazuma s Europskom unijom, prema njegovim riječima, "treba zadržati unitarnim subjekt koji potpisuje ugovor s EU, ali se istodobno otvaraju dva puta, pomalo neovisna, kada je u pitanju trgovinski odnos". To bi praktički značilo da će EU uspostavljati gospodarske odnose s Crnom Gorom neovisno od Beograda, ali će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti potpisan s cjelinom, zajednicom Srbije i Crne Gore.



(Hina) xstom ybr

Pročitajte više