Papa ipak štitio svećenike pedofile?



NOVA dva slučaja zataškavanja i štićenja svećenika pedofila na kojima se pojavljuje ime Josepha Ratzingera, bivšeg čelnika Kongregacije za nauk vjere, bacaju sjenu na vatikanske tvrdnje o tome da sadašnji papa nije znao ništa o zlostavljanju.

Ova su se slučaja dogodila u gradu Tucsonu u američkoj saveznoj državi Arizoni. U prvom slučaju je još u 90-im godinama ustanovljeno da je velečasni Michael Teta zlostavljao djecu zadnjih 20 godina, i zaključeno je da u njegovom postupanju prema dječacima i muškarcima postoji "gotovo sotonska kvaliteta".

Jedan pedofil

Crkveni tribunal proslijedio je Tetin slučaj Kongregaciji, a trebalo je 12 godina od tog trenutka dok Teta nije maknut sa dužnosti, iako je biskup Michael Moreno, Tetin nadređeni, više puta upozoravao Ratzingera Tetu izbaci iz svećeničkog zvanja.

Svećenik je optužen da je nedugo nakon dolaska u biskupiju u Tucsonu zlostavljao sedmogodišnjeg i devetogodišnjeg dječaka, i to u ispovjedaonici. Iako je Moreno odmah maknuo Tetu sa svećeničke dužnosti, samo je Vatikan mogao provesti postupak izbacivanja iz svećenstva. U međuvremenu je Teta i dalje primao plaću.


Moreno je Ratzingeru pisao 1997. godine, i naveo da cijeli slučaj traje već sedam godina. Prošlo je još sedam godina dok je Teti ukinuto zvanje svećenika. To je dugo vrijeme, čak i po Vatikanskim standardima, a budući da se ime Joseph Ratzinger ponovno pojavljuje službenim dokumentima, vatikanska PR noćna mora postaje sve ozbiljnija.

Drugi pedofil

U drugom slučaju iz istog grada, u koji je bio uključen monsinjor Robert Trupia, pokazuje se fragmentiranost i neorganiziranost vatikanskog rješavanja ovih problema. Prije nego što je sam Ratzinger 2001. godine naredio da svi slučajevi zlostavljanja moraju ići preko njegovog ureda, prijave su se slale različitim vatikanskim uredima, kao što je bio slučaj kod Trupie.

rije toga slučajevi su se prijavljivali različitim odjelima u Vatikanu, uključujući i slučaj Trupie. Biskup Moreno suspendirao je toga svećenika 1992. godine, no ponovo se suočio s odgodama iz Vatikana. Dokumenti pokazuju da su dva najviša vatikanska sudbena ureda bila uključena u taj slučaj.

Dana 10. veljače 2003., dan nakon što je Arizona Daily Star izvijestio o skandaloznom ponašanju Trupieja, Moreno je ponovo pisao Ratzingeru, nazivajući ga "velikom opasnošću za djecu, adolescente i odrasle koji ga kontaktiraju".

Nema dokaza da je Ratzinger odgovorio, ali mu je Moreno opet pisao prije umirovljenja, kao i njegov nasljednik biskup Gerald Kicanas, pa je konačno u kolovozu 2004. Trupie isključen iz svećenstva.

Pročitajte više