Papa obilježio Holokaust i upozorio na ideološki ekstremizam i nacionalizam

Foto: EPA

PAPA Franjo je u srijedu u povodu 76. godišnjice oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitza i Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust uputio poziv ljudima da pažljivo motre na ideološki ekstremizam jer se "takve stvari mogu ponovo dogoditi".

Prema Papinim riječima, iznimno je važno da svijet ne zaboravi počinjene strahote.

Prije tri tjedna su u neredima na Capitol Hillu u Washingtonu viđene antisemitske poruke, a dva tjedna kasnije je vandalizirana i skoro spaljena najveća sinagoga u kanadskom Montrealu.

"Sjećanje je izraz čovječnosti, to je znak uljudnosti. Sjećati se preduvjet je za bolju budućnost mira i bratstva", rekao je papa Franjo koji je Auschwitz posjetio 2016.

Po njegovim riječima, "sjećati se također znači biti oprezan jer se takve stvari mogu ponovno dogoditi, počevši s ideološkim prijedlozima o spasu ljudi, ali koji završe uništenjem nekog naroda i čovječanstva".

Poručio je da budemo krajnje oprezni i svjesni kako je započeo taj put smrti, uništenja i okrutnosti, aludirajući na dolazak nacista na vlast 1930-ih godina na valu ekstremnog nacionalizma.

Nacisti i njihovi saveznici su u dijelovima Europe koje su okupirali Nijemci pobili oko šest milijuna Židova. Više od milijun ljudi, većinom Židova, likvidirano je u Auschwitzu.

Pročitajte više