Papa otvorio vrata svoje raskošne palače beskućnicima

Foto: Printscreen/NBC News

PALAČA Migliori je veličanstveno zdanje iz 19. stoljeća u posjedu Rimokatoličke crkve. Nalazi se blizu Trga svetog Petra u Vatikanu, a prije godinu dana su ga napustile časne sestre, koje su tamo obitavale 70 godina. Palača je poslije toga renovirana pa se postavilo pitanje što će Crkva učiniti s ovom popularnom turističkom atrakcijom.

Zbog svoje blizine ključnim točkama u Vatikanu, bilo je prijedloga da se palača pretvori u hotel, koji bi bez svake sumnje dobro zarađivao jer je ogromnom broju svakodnevnih posjetitelja Rima i Vatikana uvijek potreban kvalitetan smještaj.

>> Papa darovao siromašnima luksuznu palaču uz Trg svetog Petra

Ipak, papa Franjo je čvrsto odlučio da palača Migliori odsad bude siguran dom za beskućnike, prenosi NBC News. Prilikom svečanog otvaranja renoviranog zdanja, Papa je poručio da ljepota zacjeljuje. On je blagoslovio palaču 31. siječnja.

Palača, koja nosi neslužbeni naziv Palača siromaha, trenutno je dom za oko 50 beskućnika, koji nastanjuju 16 spavaćih soba, dok im tople obroke pripremaju volonteri.

"Ovo mjesto je za mene dom. Imam svoj krevet, svoju sobu i kupaonicu. U potpunosti se razlikuje od spavaonica koje sam do sada posjećivao. Ta mjesta su sličila staji punoj stoke", kaže 53-godišnji Mario Brezza, novi stanar Papinog skloništa. Povrh toga što je živio na ulici, amputirana mu je noga zbog ozbiljne bolesti, a živi od državne invalidnine u iznosu od 270 eura mjesečno.

Carlo Santoro, pripadnik katoličkog dobrotvornog udruženja Zajednice sv. Egidija, koja je bila uključena u ovaj projekt, smatra da je palača Migliori pravi spoj krajnosti.

"Riječ je o raskošnom zdanju, tik pored Trga i Bazilike svetog Petra, koje nastanjuju oni koji donedavno nisu ni imali krov nad glavom", ističe Santoro.

Ovakvo zanimanje pape Franje za materijalno ugrožene nije novost. On je 2016. pozvao sve ljude koji nemaju dom da prisustvuju služenju mise u Vatikanu, koja je bila posvećena isključivo njima, a tijekom tog događaja je oštro osudio način na koji se čitav svijet ophodi prema najsiromašnijim pripadnicima svog društva.

Pročitajte više