Papa ponovno protiv pobačaja

PAPA Ivan Pavao II. u ponedjeljak je u Vatikanu održao tradicionalni govor početkom Nove godine diplomatskom zboru pri Svetoj Stolici i naznačio da su "kruh, život, mir i sloboda" četiri ključna izazova u 2005. godini te ponovio stajalište protiv pobačaja.

Papa je pozvao na solidarnost sa žrtvama nečuvene prirodne katastrofe na jugoistoku Azije, te je podsjetio na tragedije koje su pogodile svijet u 2004. godini, kao što su terorizam u Iraku, atentat u Madridu, pokolj u Beslamu i nasilja u Darfuru i Velikim jezerima u Africi.

Papa je osobno pročitao pozdrave diplomatskom zboru, ali je zatim njegov suradnik iz državnog tajništva pročitao govor o izazovima koji stoje pred čovječanstvom u 2005. godini.

Četiri su, dakle, ključna izazova. Prvo, obrana života od njegova začeća i obrana obitelji. Drugo, kruh za svakog stanovnika zemlje. Treće, mir što je vrhunsko dobro i san svih naraštaja. Četvrto, sloboda, posebno vjerska.

"Etički nije dopustivo ništa što krši integritet i dostojanstvo čovjeka od embrija, koji je jednak rođenom čovjeku", poručio je Papa u novom pozivu protiv pobačaja. Obrana života znači i obranu obitelji i ne "smije se dopustiti da obitelj bude minirana zakonima koje diktira sužena i neprirodna vizija čovjeka", rekao je uz ostalo Ivan Pavao II.



Pročitajte više