PAPA PRIHVATIO OSTAVKU MONSIGNORA KRENNA

Papa Ivan Pavao II. prihvatio je ostavku monsignora Kurta Krenna (68), biskupa austrijske dioceze SanktPoelten, upletenog u seksualni skandal u lokalnom sjemeništu, te je kao njegova nasljednika imenovao 64godišnjeg monsignora Klausa Kuenga, izvijestio je u četvrtak Vatikan.

Monsignor Krenn se podnoseći ostavku pozvao na članak 401 paragraf 2 kanonskog prava prema kojemu to čini "iz zdravstvenih i drugih ozbiljnih osobnih razloga ", kaže se u priopćenju Vatikana. Ne spominju se drugi motivi podnošenja njegove ostavke.

Papa je istodobno prihvatio ostavku pomoćnog biskupa Sankt Poeltena 75-godišnmeg monsignora Heinricha Faschinga, koji je kao razlog naveo svoju starosnu dob. Ime njegova nasljednika još nije poznato.

Krenn je biskupom dioceze Sankt Poelten imenovan 1991., a katolički krugovi smatrali su ga ltrakonzervativnim i najkontroverznijim crkvenim dojstojanstvenikom austrijske Katoličke crkve.

Seksualni skandal u njegovoj biskupiji o kojemu su izvještavali mediji stajao ga je i ugleda.

Njegova nasljednika Klausa Kuenga, Papa je svojedobno zadužio za provedbu istrage oko skandala u Sankt Poeltenu. Kueng je do sada bio biskup dioceze Feldkirch, a od 1961. član je katoličke prelature Opus Dei.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više