Papa se susreo s irskim biskupima zbog skandala sa zlostavljanjem djece



PAPA Benedikt XVI. i 24 irska biskupa danas su počeli dvodnevni izvanredni sastanak na kojemu će raspravljati o skandalu sa zlostavljanjem djece, ali bivši ministrant iz Dublina koji je prvi prijavio seksualno zlostavljanje, rekao je kako ne smatra da će doći do pravih pomaka.

Glavni član irske delegacije, kardinal Sean Brady, nadbiskup Armagha i prvi čovjek Crkve u Irskoj, rekao je vatikanskom radiju kako je dvodnevni sastanak namijenjen pokajanju, pomirenju i obnavljanju, no jedan drugi biskup rekao je kako eventualne ostavke na položaje nisu na vrhu dnevnog reda u Rimu.

Veliki skandal

Prošle je godine Irsku potresao veliki skandal, kad se otkrilo da su ključni ljudi Crkve u Dublinu desetljećima zataškavali nebrojene slučajeve zlostavljanje djece i štitili svećenike koji su činili te zločine. Drugi izvještaj, objavljen nekoliko mjeseci ranije, vrlo je detaljno dokumentirao sustavno mentalno, fizičko i psihološko zlostavljanje djece u katoličkim školama i sirotištima.

Glavni papin savjetnik, kardinal Tarcisio Bertone, rekao je biskupima kako se Benedikt molio za uspjeh susreta, koji je sazvan da bi se pozabavilo "vrlo teškom" krizom u kojoj su "neki članovi Crkve bili upleteni u ogavna djela".

Većina biskupa ne namjerava dati ostavku

No Andrew Madden, koji je 1995. godine prvi podnio tužbu protiv Crkve zbog zlostavljanja, rekao je kako je pesimističan oko mogućnosti da će "Papa i biskupi preko noći donijeti potrebne odluke", odnosno zatražiti ostavku većeg dijela vodstva Crkve u Irskoj.

Papa je pitao svakog biskupa odakle dolazi prije nego što su svi zajedno prionuli na molitvu. Sastanak je nakon toga zatvoren za javnost. Službeni komentar moći će se čuti tek nakon završetka sastanka.

Nekoliko irskih biskupa već je podnijelo ostavke ili najavilo njihovo podnošenje, no većina biskupa to je čvrsto odbila. Vatikan se s irskim skandalom našao u vrlo teškoj situaciji, a da stvari budu gore, početkom ove godine otkriven je gotovo identičan slučaj u Njemačkoj.

Pročitajte više