Papa: Zemljo Hrvatska Bog te blagoslovio

ZEMLJO Hrvatska Bog te blagoslovio, riječi su kojima se Papa Ivan Pavao II. danas oprostio od Zadra i Hrvatske na završetku svog trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj.

Od Pape su se na prepunom zadarskom Forumu Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio, riječi su kojima se papa Ivan Pavao II. danas oprostio od Zadra i Hrvatske, na završetku trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj.

Posebno hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao raširenih ruku i srca otvorenih po ulicama Dalmacije, Slavonije i Kvarnera, rekao je Papa, a više od sto tisuća okupljenih uzvratilo je dugotrajnim pljeskom i skandiranjem Papina imena.

Papin zrakoplov sletio je u Rim oko 14,30 sati. U znak počasti i radi mjera sigurnosti, do izlaska iz hrvatskog zračnog prostora zrakoplov "Croatia Airlinesa", kojim je otputovao Papa, pratila su dva MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na petodnevnom pohodu Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja, više od pola milijuna vjernika Papu je, u Rijeci, Dubrovniku, Osijeku, Đakovu i Zadru, dočekivalo pjesmom, molitvom, izrazima ljubavi, crkvenim zvonima, darovima, vatikanskim i hrvatskim zastavama.

Opraštajući se s hrvatskim hodočasnicima, nakon Službe riječi na zadarskom Forumu, Papa je naglasio da se sjeća njihovih patnji uzrokovanih ratom, no i da poznaje njihovu snagu, hrabrost i nadu.

Papa je zahvalio i hrvatskoj mladeži, biskupima koji su ga primili i pratili u mjesnim crkvama, državnim vlastima te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u njegovu pohodu Hrvatskoj.

Predvodeći Službu riječi, Papa je vjernike uputio da svoj uzor traže u Djevici Mariji. "Od Marije, draga braćo i sestre, naučite biti vjerodostojni svjedoci i velikodušni apostoli, pružajući svoj doprinos velikome djelu nove evangelizacije", rekao je.

U pozdravnom govoru zadarski nadbiskup Ivan Prenđa najavio je da će obitelj, glavna tema Papina pohoda, iduće godine biti "u središtu pastoralnih napora" njegove nadbiskupije.

Papu je pri dolasku na povijesni zadarski Forum pjesmom pozdravio zbor s više od 1200 pjevača i zadarski glazbenici. Liturgijskoj molitvi "Slavlje šestog časa" pridružili su se i vjernici s 300-ak brodica u zadarskoj luci. Mnogi hodočasnici na Forumu su proveli noć, pjesmom i molitvom čekajući dolazak Svetog Oca.

Papa Ivan Pavao II. drugi je papa koji posjećuje Zadar, papa Aleksandar III. bio je u Zadru 1177.

U pastoralni pohod Hrvatskoj, kojemu je središnja tema bila "Obitelj - put crkve i naroda", Papa je stigao 5. lipnja. Dočekan je u Rijeci, gdje se svaki dan nakon pohoda hrvatskim gradovima vraćao u svoju rezidenciju, Bogoslovno sjemenište.

O obiteljskim vrijednostima Papa je, na blagdan Duhova, 8. lipnja, govorio na riječkoj Delti, ispred više od 100 tisuća vjernika. To je bio prvi put da Papa izvan Vatikana obilježava blagdan Duhova, najveći katolički blagdan nakon Božića i Uskrsa.

Kao jednu od najvažnijih obiteljskih uloga Papa je izdvojio "odgovornost ljudskoga i kršćanskoga odgoja djece", a za ženidbu i obitelj rekao je da su "jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva".

Papa je jučer bio i u Svetištu Majke Božje Trsatske, gdje su ga, kao prvog poglavara Katoličke crkve koji je posjetio to najstarije hrvatsko marijansko svetište, pozdravili franjevci.

Oko 250 tisuća vjernika iz Hrvatske i susjednih zemalja pozdravilo je Papu 7. lipnja u Osijeku i Đakovu. Euharistijsko slavlje u Osijeku obilježile su Papine ekumenske poruke i riječi ohrabrenja poljoprivrednicima "žitnice Hrvatske".

Nakon teških vremena rata, koja su ostavila duboke i još neizliječene rane, zalaganje za pomirbu, solidarnost i društvenu pravdu zahtijeva hrabrost pojedinaca prožetih vjerom i otvorenih bratskoj ljubavi, naglasio je tada Sveti Otac.

Napomenuvši da se na putu do Osijeka divio ljepoti slavonske ravnice, Papa je zemljoradnike tog kraja pozvao da unatoč teškoćama ne gube pouzdanje i da imaju na umu kako su svojim težačkim poslom "svakodnevno suradnici Boga stvoritelja".

Ivan Pavao II. u Đakovu je razgledao veličanstvenu đakovačku katedralu, klečeći se nekoliko minuta molio na središnjem oltaru te je na hrvatskom pozvao okupljene na molitvu. Na izlasku iz katedrale Papa je, primivši darove, na opće oduševljenje nakratko na glavu stavio šokački šešir s hrvatskom trobojnicom.

Na prvom euharistijskom slavlju trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj, 6. lipnja u dubrovačkoj gruškoj luci, Papa je proglasio blaženom Mariju Propetog Isusa Petković, utemeljiteljicu Družbe Kćeri Milosrđa. Kako je Družba imala misije u Latinskoj Americi, među 60-ak tisuća hodočasnika bilo je i onih koji su došli čak iz Paragvaja, Argentine, Perua i Čilea.

Potaknut životom prve hrvatske blaženice, Papa je pozvao hrvatske žene da "nastave gledati na svaku osobu očima srca te joj idu u susret i budu uz nju osjetljivošću što je vlastita majčinskom osjećaju". "Vaša je nazočnost prijeko potrebna u obitelji, u društvu, u crkvenoj zajednici", poručio im je papa Wojtyla.

Na Stradunu, ispred crkve sv. Vlaha, na čijim ga je stubama dočekalo 100 prvopričesnika, kao simbol njegova 100. apostolskog putovanja izvan Italije, Sveti je Otac u znak mira pustio golubice.

Otpočevši treći pastoralni pohod Hrvatskoj 5. lipnja u Rijeci, papa je izjavio kako "s posebnom radošću treći put stupa na drago hrvatsko tlo". U zračnoj luci na Krku dočekali su ga mnogi najviši državni dužnosnici i crkveni dostojanstvenici.

Na samom dolasku Papa je poručio "neka se oni koji imaju vlast na građanskom i vjerskom području ne umaraju liječiti rane uzrokovane okrutnim ratom i uklanjati posljedice totalitarnog sustava", već da gledajući naprijed "s pouzdanjem i nadom" i uz odgovoran i velikodušan doprinos sviju učvrste društvenu stalnost.

Hrvatskoj je poželio da postane dio Europske unije, izrazivši uvjerenje da će "bogata baština Hrvatske sigurno pridonijeti učvršćenju Unije".

Uz brojne crkvene susrete s nadbiskupima i biskupima, Papa je u Hrvatskoj imao i državničke susrete - na samom dolasku u Hrvatsku pozdravio ga je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, kojega je istog dana primio u privatnu audijenciju. U privatnu audijenciju Papa je 8. lipnja u Rijeci primio i premijera Ivicu Račana.

Papa je u Hrvatskoj bio 1994., kao glasnik mira u ratom uništenoj i dijelom okupiranoj Hrvatskoj, te 1998., kad je u Mariji Bistrici proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca, a u Splitu i Solinu pozvao na čuvanje duge i bogate hrvatske kršćanske baštine.

Ovogodišnji Papin boravak u Hrvatskoj pratilo je oko dvije tisuće akreditiranih novinara i fotoreportera.

Pročitajte više