Papandreou u Albaniji najavio skore pregovore o pridruživanju

GRČKI ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, najavio je u ponedjeljak u Tirani da će Bruxelles tijekom siječnja započeti službene pregovore s Albanijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Papandreou je rekao da će predsjednik Europske komisije Romano Prodi ´uskoro´ posjetiti Tiranu kako bi službeno otvorio pregovore.

´Dozvolite mi da čestitam Albaniji. Za nekoliko dana vi ćete započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Povjernik Prodi bit će ovdje na toj inauguraciji´, rekao je Papandreou.

Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao prvom koraku prema članstvu u EU, priznanje su relativne političke stabilnosti u Albaniji, postignute nakon što su prošle godine glavni politički suparnici postigli dogovor o podršci ključnim reformama. Albanski premijer Fatos Nano zajamčio je da će njegova vlada raditi na jačanju pravne države, borbi protiv organiziranog kriminala, otvoriti tržište i nastaviti program privatizacije.

Istovrsni sporazum s EU ranije su potpisale Hrvatska i Makedonija.

Odabirući zemlje jugoistočne Europe, obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja, za cilj svog prvog posjeta inozemstvu u funkciji predsjedavajućeg Ministarskog vijeća EU, Papandreeou je jasno naznačio da Grčka svoje sjeverne susjede uvrštava među prioritete svoga predsjedništva.

Šef grčke diplomacije u ponedjeljak je posjetio Skoplje i Tiranu, a u večernjim satima doputovao je u Zagreb, gdje će u utorak voditi razgovore s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

U utorak poslijepodne svoju će turneju nastaviti u Beogradu, a za srijedu su predviđeni posjeti Sarajevu i Prištini.

Papandreou je u Skoplju i Tirani prenio istu poruku - da balkanske zemlje hitno moraju rješavati pitanja organiziranog kriminala, korupcije i poštivanja ljudskih prava.

´Mi želimo vidjeti trajnu stabilnost, snažne demokracije, prosperitet za sve i stvaranje osjećaja sigurnosti za sve građane, gdje će kriminal, korupcija i organizirani kriminal biti suzbijeni´, istaknuo je grčki ministar.

Europska unija sebi je u zadaću stavila suzbijanje organiziranog kriminala u zemljama Balkana, koji je postao ulaznim vratima za Zapadnu Europu za ilegalne imigrante, krijumčarenje žena radi prostitucije te krijumčarenje oružja i narkotika iz Azije i Istočne Europe.

Pročitajte više