Papine misli usmjerene žrtvama ratova

PAPA Ivan Pavao II molio je u petak navečer, tijekom Križnog puta kod Coloseuma u Rimu, za žrtve rata, terorizma i mržnje.

Papa je pred više tisuća vjernika molio za mir i pravdu, pred "tim tragičnim i slavnim spomenikom carskog Rima".

Na 14 postaja Križnoga puta čitala su se razmišljanja koja je napisao Papa još kao nadbiskup u Krakowu.

Do prve postaje križ je nosio Papin rimski vikar i predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Camilo Ruini. Križ je nosila i udovica talijanskog liječnika Carla Urbanija, koji je otkrio virus atipične upale pluća i umro od toga virusa, te jedna obitelj iz Iraka.

Do 14. postaje križ je nosio Ivan Pavao II.

"Zemlja je postala groblje. Koliko ljudi, toliko grobova. Jedna velika planeta grobova. Među tolikim grobovima po svim kontinentima na našoj planeti, ima jedan u kojem je Sin Božji, čovjek Isus Krist, pobjedio smrt sa smrću", riječi su koje su čitane na posljednoj postaji, koje je napisao Karol Wojtyla prije 28 godina.

Ivan Pavao II. je u svih 25 godina svoga pontifikata predvodio Križni put, a tri su puta čitana njegova razmišljanja (1983., 2000. i ovog petka navečer u povodu 25. godišnjice njegova pontifikata).

Čvrstim glasom je Ivan Pavao II. zaključio Križni put kod Coloseuma, mjesta tolikih kršćanskim mučenika, kako je rekao, i dodao kako je to najsugestivnije mjesto za održavanje Križnoga puta.

Pročitajte više