Đakovo: Postavljen svjetleći metalni križ

U okviru priprema za dolazak Svetog Oca u đakovčku i srijemsku biskupiju u dvorištu dječjeg vrtića "Sunčev sjajNazaret" đakovačkoga samostana Milosrdnih sestara sv. Križa postavljen je svjetleći metalni križ.

To je prvi takav križ u Hrvatskoj, a u svijetu ih je postavljeno približno četiri tisuće, za što je inicijativa potekla od skupine mladih iz Franucuske, nakon Svjetskog dana mladih u Rimu 1981.

Križ je u Đakovo postavljen zauzimanjem francuskog umirovljenika Gerarda Chaigneaua, koji je izjavio da križ simbolizira papina pastoralna putovanja po svijetu, poglavito njegove susrete s mladima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Križ je visok 7,38 metara, što je jedna stotina 738 metara visokog brda Golgote, težak je oko 300 kilograma, a uvijek se konstruira i izrađuje u mjestu u kojem se postavlja.

I ostale potankosti na križu, poput svjetala i njihovih boja i rasporeda, pune su simbolike o Isusovoj smrti na križu, njegovu uskrsnuću i jedinstvu kršćana.

Svjetleći križ u Đakovu ostaje trajno, a u njegove temelje ugrađen je tekst u kojem, među ostalim, stoji: "Križ je znak naše zajednice, neka on bude i znak spasenja za sve koji ga s poštovanjem budu častili."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara