Paraplegičarka prohodala zahvaljujući robotskom egzoskeletonu

ŽENA koja je nakon skijaške nesreće prije 20 godina ostala nepokretna i oduzeta od struka naniže, dobila je umjetni kostur koji joj pomaže da stoji i hoda, javlja Sky News.

Amandi Boxtel nosivi robot također podržava trup i daje snagu njezinim nogama. Rekla je kako su joj koraci vrlo prirodni, koljena joj se savijaju, a zglobovi se također kreću. Tijelo joj je u oklopu i osjeća se vrlo sigurno.

Paralizirane osobe postat će neovisne u kretanju

Ekso robotom putem daljinske kontrole upravlja asistent ili pratnja, koji određuje vrijeme koraka  dok Amanda prebacuje ravnotežu s jedne noge na drugu.

S vremenom, paralizirane će osobe biti potpuno neovisne u kretanju, jer će u bioničke noge biti ugrađeni senzori koji će bilježiti svaki pokret.

Amanda je kazala kako joj ova tehnologija osim hoda pruža i psihološku korist, jer sada može stajati i ljude gledati u oči, a ne sjediti u invalidskim kolicima i biti izgubljena u moru funkcionalnih tijela.

Proizvođač robota, tvrtka Ekso Bionics nada se kako će se uređaj prvotno koristiti u rehabilitacijskim centrima koji rade s ljudima čija kralješnica je ozlijeđena, a njima će upravljati fizioterapeuti.


Slična verzija ove tehnologije koristila se u vojne svrhe

Eythor Bender iz Ekso Bionicsa kaže kako kod ljudi koji su cijelo vrijeme u kolicima dolazi do komplikacija, a titanski će im robot omogućiti da barem dio dana provedu na nogama. Također, egzoskeleton je i alat koji će paraliziranoj osobi pomoći u pokušaju učenja ponovnog hodanja na najprirodniji način i ubrzati taj proces.


Tvrtka je već koristila jednu verziju ove tehnologije kako bi za vojne svrhe napravila robotičke noge.

"Human Universal Load Carrier" (HULC) vojnicima omogućuje da na teškom i neprohodnom terenu nose teret težak i do 90 kilograma.

Novi Ekso robot mogao bi biti razvijen i za ostale tjelesne nedostatke i degenerativne bolesti poput artritisa, koji oboljelom onemogućava normalnu kretnju.

Amanda se još privikava na mogućnosti koje joj pružaju bioničke noge, te kaže kako joj je ples jedna od najdražih stvari, dodajući da bi bila jako sretna kada bi mogla s nekim priljubljena plesati "sentiš", no naglašava kako je itekako sretna zbog same mogućnosti da ponovno hoda. 

Pročitajte više