Pariška Comedie Francaise u sezoni 2003./04. odlazi u svijet

COMEDIE FRANCAISE dopustit će si u sezoni 2003./04. laganu amerikanizaciju koju će obilježiti zatvaranje pariške pozornice Salle Richelieu tijekom pet mjeseci te turneja po Francuskoj i izvan francuskih granica.

Glavno pariško kazalište unutar Moliereova doma bit će zatvoreno od 16. svibnja do 14. listopada 2004. godine.

Za to vrijeme trupa će nastupiti u New Yorku, Chicagu i Kanadi (lipanj 2004.), zatim u Pekingu, Šangaju i Hong Kongu (listopad 2004.), dok će druge dvije dvorane, Vieux-Colombier i Studio-theatre, nastaviti s radom.

Salle Richelieu se zatvara radi obnove zgrade i same dvorane u kojoj se svake godine izvede između 350 i 370 predstava.

Osim turneje preko Atlantika s Moliereovim "Umišljenim bolesnikom", Comedie-Francaise najavljuje suradnju s dva američka kazalištarca: s redateljem Bobom Wilsonom, koji potpisuje režiju verzije La Fontaineovih "Basni" (premijera u Salle Richelieu 31. siječnja), te s dramatičarom Tonyjem Kishnerom čija će predstava "Homebody/Kabul" u režiji Jorgea Lavellija biti postavljena na sceni Vieux-Colombiera od 17. rujna do 31. listopada ove godine.

Za iduću sezonu ravnatelj Comedie-Francaise Marcel Bozonnet predvidio je, prije zatvaranja Salle Richelieu, osim reprize La Fontaineovih "Basni", Čehovljeva "Platonova" u režiji Jacquesa Lassallea, "Grand theatre du monde" španjolskog autora Calderona de la Barce u režiji Christiana Schiarettija te novu postavu Shakespeareova "Na tri kralja" u režiji francusko-poljskog redatelja Andrzeja Seweryna.

Osim "Umišljenog bolesnika" na turneji po Francuskoj bit će prikazan Moliereov "Dom Juan" u režiji Jacquesa Lassallea, i to u dvanaest gradova od rujna do kraja prosinca 2003., s gostovanjima u Luksemburgu, Španjolskoj i Nizozemskoj, kao i u Poljskoj od 5. do 25. siječnja 2004., te produkcija "Savannah bay" Marguerite Duras u režiji Erica Vignera, u jedanaest gradova od studenog 2003. do veljače 2004. godine.

Pročitajte više