Parlamentarci BiH s predsjednikom haaškog tribunala

IZASLANSTVO državnog parlamenta BiH nalazi se u posjetu Nizozemskoj i u utorak se sastalo s predsjednikom Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) Theodorom Meronom, potvrdio je telefonom za Radio Herceg Bosne dopredsjednik Zastupničkog doma Parlamenta BiH Martin Raguž, koji je član tog izaslanstva.

Po Ragužovim riječima, u razgovoru s Meronom bilo je riječi o proceduri u Parlamentu BiH nužnoj za prenošenje ovlasti Haaškog tribunala na bosanskohercegovačke sudske institucije.

Raguž je dodao kako će do kraja studenoga ove godine u Parlamentu BiH biti završeno usvajanje zakona koji će omogućiti bosanskohercegovačkim sudskim vlastima preuzimanje ovlasti od Haaškog tribunala.


Prije je službeno najavljeno kako se u siječnju 2005. očekuje početak rada posebnog Odjela za ratne zločine pri Državnom sudu BiH. Taj sudski odjel bi, prema službenim objašnjenjima, trebao preuzeti sudske postupke za sve optuženike za ratne zločine u BiH osim visokorangiranih optuženika kojima će se i dalje suditi u Haaškom sudu.

Sudske vlasti u BiH su nedavno objavile kako je u BiH u oba entiteta oko deset tisuća osoba osumnjičeno za ratne zločine.

Pročitajte više