Zastupnica predložila legalizaciju poligamije kako bi se "zaštitilo dostojanstvo" žena

Foto: 123rf

ČLANICA iračkog parlamenta predložila je legalizaciju poligamije kako bi se "zaštitilo dostojanstvo" udovica, razvedenih žena i starijih neudanih žena, prenosi Independent.

Jamila al-Ebeidi izjavila je u nedjelju u Bagdadu da bi vlada mogla pružiti financijske poticaje kako bi ohrabrila muškarce da imaju više od jedne supruge.

"Moramo se odreći mentaliteta samo jedne supruge"

Također je rekla da je veliki društveni problem sve veći rast broja razvoda, koji žene stavlja u opasnu financijsku situaciju.

"Dok zahvaljujemo muškarcima koji slave Međunarodni dan žena, moramo podsjetiti da je sebično ne prihvatiti poligamiju, s obzirom na to da ima više od 4 milijuna razvedenih i neudanih žena", rekla je Ebeidi u parlamentu.

"Moramo se odreći mentaliteta samo jedne supruge", dodala je.

Poligamija za muslimane legalna od 1959. godine

Poligamija je za muškarce muslimanske vjere u Iraku legalna od 1959., uz dopuštenje od suca te uvjet da je suprug "financijski sposoban". Također moraju postojati "opravdani razlozi" za vjenčanje s drugom suprugom, primjerice ako mu prva ne može roditi djecu.

Ovaj zakon dugo kritiziraju iračke organizacije za prava žena, nazivajući ga "zaostalim" i zastarjelim. Ali velik broj udovica zbog rata u posljednje dvije godine, doveo je do pojačane prakse poligamije.

"Zakon je uvreda za žensko dostojanstvo"


Ebeidi namjerava skupiti potpise za potporu planiranom zakonu, koji oštro kritiziraju žene u iračkom parlamentu i odbor za djecu.

Kurdska predstavnica Rezan Delir rekla je da je prijedlog zakona "uvreda za žensko dostojanstvo" i "odvlačenje pozornosti od rata protiv ISIS-a".

U listopadu je iznenadnim glasovanjem parlament odobrio još jedan sporni zakon koji je zabranio prodaju, uvoz i proizvodnju alkohola u državi.

Protivnici zakona su rekli da krši ustavna prava manjina kao što su kršćani, te su obećali da će se žaliti na uvođenje zakona.

Pročitajte više