Parlamentarni odbori RH, Makedonije i Albanije u Skoplju

PARLAMENTARNI odbori za vanjsku politku Makedonije, Hrvatske i Albanije u čijem radu su sudjelovali i veleposlanici SAD-a i NATO-a u Makedoniji, Lawrence Butler i Nicholas Burns, održali su u srijedu u Skoplju sastanak, prvenstveno posvećen približavanju tih država euroatlantskim integracijama.

Dr. Zdravko Tomac, potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za vanjsku politku koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo, na kraju sastanka je izjavio kako je ocijenjeno da je realno očekivati da do 2006. ove tri zemlje postanu članice NATO-a, s čime se suglasio i američki veleposlanik. U međuvrmenu, naglasio je Tomac, dogovorili smo se da zajednički lobiramo, surađujemo i međusobno se pomažemo u našem približavanju europskim i euroatlantskim integracijama.

U skladu s tim dogovorili smo se da se za mjesec dana na najvišoj parlamentarnoj razini sastanemo vjerojatno u Dubrovniku, gdje bi još konkretnije razradili što mi kao parlamenti možemo napraviti u ostvarivanju tog našeg cilja.

Sa sastanka je upućeno zajedničko pismo summitu Europske unije u Solunu u kojemu su, kako je istaknuo Tomac, izražena očekivanja Hravatske, Makedonije i Albanije da će se na tom skupu jasno reći da cijela ta regija ima mjesto u Europskoj uniji, svakako kad će koja zemlja biti spremna za to, kao i da će se ostvariti nova politika Europske unije kojom će se pomoći svim zemljama da svake godine budu bliže Europskoj zajednici.

Pročitajte više