Parvanov u Dubrovniku završio posjet Hrvatskoj

Predsjednik Republike Bugarske Georgi Parvanov posjetio je u petak Dubrovnik i time završio dvodnevni službeni posjet RH.

Bugarski predsjednik u pratnji župana dubrovačko-neretvanskog Ivana Šprlje i gradonačelnice Dubrovnika Dubravke Šuice prošetao je povijesnim središtem Dubrovnika i razgledao kulturno povijesne znamenitosti: Franjevački samostan Male braće, Knežev dvor i riznicu dubrovačke katedrale.

Bugarska, koja se nada da će ove godine zaključiti pregovore o priključenju EU, a iduće godine potpisati pristupni sporazum s Unijom, nastavit će pružati potporu Hrvatskoj na njezinom putu u europske integracije i pomoći joj svojim iskustvima, izjavili su u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov bugarski kolega Georgij Parvanov.

"Bugarska je napravila par koraka više, a Hrvatska tek počinje pregovore. Bugarska nam može pomoći da ne učinimo greške nego da ubrzamo pregovore", rekao je Mesić nakon razgovora s Parvanovom. "Na Hrvatskoj je da ispuni sve uvjete potrebne za ulazak u EU. Ukoliko Hrvatska ispuni sve uvjete, mislim da ćemo sustići Bugarsku i

zajedno s njom i Rumunjskom ući u EU", ocijenio je hrvatski predsjednik.

Parvanov je u četvrtak također razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, i gradonačelnicom Zagreba Vlastom Pavić.

(Hina) hšpa/xkga ydj

Pročitajte više