Pašalić: Tekst u "Nacionalu" početak klevetničke kampanje protiv mene i HB-a

PREDSJEDNIK HB-a Ivić Pašalić tvrdi da je "Nacionalov" tekst o njegovoj umiješanosti u reketarenje u korist HDZ-a početak klevetničke kampanje protiv njega i stranke, za koju je optužio predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, te aktualnu vlast.

"Trenutak kada će se to objaviti dogovoren je između Ive Pukanića i njegovog medijskog pokrovitelja Sanadera, da bi se krenulo u obračun s HB-om i skrenula pažnja s onoga što se događa u HDZ-u", rekao je Pašalić na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru.

Tvrdnje "Nacionala" da mu je vlasnik propale Glumina banke Marko Marčinko dao 1,5 milijuna njemačkih maraka za HDZ-ovu predizbornu kampanju 1999., Pašalić naziva izmišljotinom.

Za navodni iskaz Marčinka, koji je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog gospodarskog kriminala, USKOK-u 2001. o umiješanosti Pašalića u reketarenje, predsjednik HB-a kaže da je riječ o nalogu aktualne vlasti tužiteljstvu da protiv njega "nađe ili montira bilo što".

"Objava ovog pamfleta uoči parlamentarnih izbora služi aktualnoj vlasti zbog popunjavanja medijskog prostora prljavštinama, kako bi po strani ostali porazni rezultati vladanja, od vanjskog duga do sloma državnih financija i vanjsko-političke blamaže", kazao je.

Najavio je podizanje "odgovarajućih" tužbi zbog teksta u "Nacionalu".

Pašalić "drastičnom i neumjesnom gestom slovenske Vlade" smatra slovensko povlačenje veleposlanika iz Zagreba, jer, kako je rekao, spušta razinu prijateljskih odnosa između dvije države samo zbog "bjelodano istinite tvrdnje ministra Picule da Slovenija doista nema teritorijalnog dodira s otvorenim morem".

Na medijske tvrdnje da je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel zbog spora s Hrvatskom tražio potporu u Beogradu, Pašalić uzvraća pitanjem znači li to da Slovenija "obnavlja svoje povijesno da za stari savez sa Srbijom protiv hrvatskih interesa".

Premijera Ivicu Račana optužio je da je parafiranjem graničnog sporazuma sa Slovenijom želio protuustavno ustupiti dio hrvatskog teritorija Sloveniji, te da je, unatoč saborskom odbijanju ratifikacije tog sporazuma, nanio Hrvatskoj nesagledivu štetu.

"Spor između Slovenije i Hrvatske nutka EU da prilike na Jadranu uredi mimo međunarodnog prava. Možemo očekivati da će EU zaključiti o potrebi pronalaska kompromisnog rješenja, koje bi, s obzirom na pravo Hrvatske da jednostrano proglasi gospodarski pojas, bilo suprotno hrvatskim nacionalnim interesima", rekao je Pašalić.

Pročitajte više