Pašalić u Splitu o izlasku HB-a iz vladajuće koalicije

PREDSJEDNIK Hrvatskog bloka (HB) Ivić Pašalić podupro je danas na konferenciji za novinare u Splitu izlazak te stranke iz vladajuće koalicije s HDZ-om u županiji.

Vodstvo HB-a dugo je dvojilo i premišljalo o toj odluci, budući da je koalicija državotvornih stranaka (HDZ, HKDU, HČSP, HDD, HDRS) na prošlim lokalnim izborima osvojila većinu glasova birača, no odluka je donesena, jer, kako je rekao, "zbog veleizdajničke politike premijera Sanadera i njegove stranke nisu imali drugu mogućnost, osim istupiti iz koalicije, koju predvodi HDZ".

Sanaderova stranka, ocijenio je predsjednik HB-a, provodi radikalnu detuđmanizaciju, a u provođenju izdajničke politike nastavlja "Mesić-račanovsku" politiku.

"S HDZ-om, koji proganja hrvatske generale i sve one u koje posumnja da pomažu Anti Gotovini, a u tome su gori od Ivice Račana i Vesne Pusić, HB ne može koalirati", izjavio je Pašalić. HDZ-u i premijeru Sanaderu zamjera i blagonaklono gledanje na ponašanje slovenskog premijera Antona Ropa, koji zajedno sa slovenskim ribarima "peca" u hrvatskim vodama Piranskog zaljeva, dodajući kako je HDZ zbog takve politike izgubio vjerodostojnost.

Čelnici HB-a poručili su kako se neće zamarati pitanjima o tome na kojoj će strani HDZ pronaći nove koalicijske partnere u županijskoj Skupštini, budući da bez četiriju vijećnika HB-a nema dovoljnu većinu. Prvi ispit HDZ-ove županijske vlasti, kako su najavili, bit će izglasavanje proračuna.

U Skupštini od 51 vijećnika 29 je bilo u koaliciji državotvornih stranaka, a s najavom Hrvatskog bloka o istupanju ta će koalicija imati 25 vijećnika.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više