Pasivno pušenje možda nije tako opasno

AMERIČKI istraživači preispituju štetne učinke pasivnog pušenja na zdravlje i tvrde da ono možda nije tako opasno kao što se mislilo.

Udisanje dima cigarete, koju puši netko drugi, bilo je povezano s povećanom opasnošću od raka pluća i srčanim bolestima, no znanstvenici iz New Yorka i Kalifornije vjeruju da su ti učinci možda preuveličani.

"Veza između izlaganja dimu cigarete i srčanih bolesti i raka pluća možda je slabija nego što se vjerovalo", rekao je James Enstrom sa sveučilišta u Kaliforniji.

No, drugi znanstvenici to osporavaju, tvrdeći da istraživanje nije bilo pogodno za mjerenje utjecaja pasivnog pušenja.

"Postoje brojni dokazi da pasivno pušenje uzrokuje rak pluća i srčane bolesti kao i napadaje astme", istaknula je Vivienne Nathanson iz Britanske liječničke udruge.

"Pasivno pušenje kod djece povećava opasnost od upale pluća, bronhitisa i slabog razvoja pluća, a može uzrokovati ili pogoršati astmu", dodala je.

Enstrom i Geoffrey Kabat s državnog sveučilišta u New Yorku analizirali su podatke iz istraživanja o zaštiti od raka provedenog na 118.094 stanovnika Kalifornije do 1958. do 1998. godine, koje je financirala duhanska industrija.

Usmjerili su se na 35.000 ispitanika koji nisu nikada pušili, ali njihovi partneri jesu. Pritom su otkrili da izlaganje pasivnom pušenju nije povezano sa smrću od srčanih bolesti ili raka pluća.



(Hina) bis bcav

Pročitajte više