PAT COX O PRIJEMU HRVATSKE U EU S RUMUNJSKOM I BUGARSKOM 2007.

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox predvidio je da će nakon mogućeg primanja Bugarske, Rumunjske i Hrvatske u Europsku uniju godine 2007., doći do višegodišnjeg zastoja u procesu proširenja Unije, prenosi u subotu portugalski tjednik Expresso.L

´Ulaskom 10 zemalja 2004. i mogućim pristupom Bugarske, Rumunjske i Hrvatske 2007., EU će vjerojatno imati potrebu zaustaviti proces proširenja na nekoliko godina kako bi se dotadašnje proširenje moglo konsolidirati´, izjavio je Cox u intervjuu za Expresso.

Pat Cox je prvi visoki europski dužnosnik koji je Hrvatsku, kao najmlađeg službenog kandidata za članstvo, pridodao Rumunjskoj i Bugarskoj, etabliranim kandidatima za ulazak u EU 2007. godine.

Petnaestorica su najavila svoju spremnost da prihvate ulazak tih triju zemalja u EU 2007. pod uvjetom da one ostvare napredak koji zadovljava kriterije za pristup, navodi AFP.

Pristupom Hrvatske, Rumunjske i Bugarske, nakon 10 zemalja 2004. ukupan broj članica unije popeo bi se na 28.

Cox je također rekao da je europski parlament još ´podijeljen oko izgleda Turske da se pridruži EU´, jer ta zemlja mora još poduzeti radikalne promjene kako bi odgovorila na zahtjeve iz Bruxellesa.

Pročitajte više