PATTEN: RAT PROTIV IRAKA NEĆE DEMOKRATIZIRATI BLISKI ISTOK

Teško je vjerovati da bi američki rat protiv Iraka mogao demokratizirati Bliski istok, izjavio je u petak visoki dužnosnik EUa.

´Smatram li da bi regija bila demokratskija i prosperitetnija ako dođe do rata´, upitao je povjerenik EU-a za vanjske poslove Chris Patten.

´U to je teško vjerovati i nisam siguran da se to može postići bombardiranjem Bagdada´, izjavio je Patten novinarima u Bejrutu.

Američki predsjednik George Bush izjavio je u četvrtak da će podržati UN-ovu rezoluciju kojom bi se odobrio rat protiv Iraka poručivši Sadamu Huseinu da je ´igra gotova´.

Državni tajnik Colin Powell je, u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a u srijedu, iznio dokaze da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje i da je povezan s terorističkim skupinama. Također je istaknuo da Irak sustavno izbjegava suradnju s UN-ovim inspektorima, što je službeni Bagdad odbacio.

Powell je također istaknuo da bi rat za svrgavanje Sadama mogao dovesti do teškoća tijekom i nakon sukoba, no mogao bi ojačati američke interese na Bliskom istoku i pomoći rješavanju arapsko - izraelskog sukoba.

Povjerenik EU rekao je pak kako ne vjeruje da bi se zahvaljujući ratu mogao riješiti izraelsko-palestinski sukob. ´Mislim da to nije problem čije bi rješenje mogao olakšati vojni obračun s Irakom´, rekao je Patten na kraju turneje po Iranu, Turskoj i Libanonu.

´Zauzimat ćemo se za političko rješenje tog krvavog sukoba nadajući se da naša nastojanja neće otežati ono što će se događati u Zaljevu´, dodao je Patten.

Pročitajte više