Patten: Važnije je dobro obaviti posao, nego rokovi

POVJERENIK Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten izjavio je u petak u Zagrebu da se Hrvatska, koja bi početkom sljedeće godine trebala početi pregovore o članstvu u EU, ne bi trebala fokusirati na rokove kada će dovršiti pregovore, nego na to da što bolje obavi potrebne poslove.


"Ne biste se trebali fokusirati na datume, nego na to da se što bolje obavi posao" koji je pred vama, rekao je Chris Patten, sudjelujući na dijelu sjednice hrvatske Vlade. Patten je izrazio nadu da će Europsko vijeće sljedeći tjedan prihvatiti nacrt zaključaka Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji predlaže da Hrvatska dobije status kandidata i da započne pregovore o punopravnom članstvu.

Povjerenik Patten boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj. U četvrtak je boravio u Dubrovniku, gdje se sastao s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom. U petak je posjetio Petrinju te se sastao s predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, a na kratko je sudjelovao i na sjednici hrvatske Vlade i obratio se njezinim članovima.

Patten je rekao da će Komisija sada trebati napraviti predpristupnu strategiju za Hrvatsku, zajedno s financijskim instrumentima. Istaknuo je da je vrlo važno da Hrvatska napravi dobre programe koji će se moći financirati iz europskih sredstava, rekavši da je Komisija spremna pomoći svojim savjetima i prenijeti joj iskustva bivših kandidatkinja, a sada članica EU-a.

Patten je dodao da će Hrvatska u pregovore krenuti s "dobre startne pozicije", budući da je u avisu Europske komisije ocijenjena kao funkcionirajuće tržišno gospodarstvo, za razliku od nekih zemalja koje su u pregovore krenule bez takve ocjene.

Premijer Ivo Sanader zahvalio je je povjereniku Pattenu za sve što je Komisija napravila, posebice na avisu, koji je vrlo pozitivno ocijenio hrvatska dostignuća.

Hrvatski premijer rekao je da Hrvatska stjecanjem kandidatskog statusa neće zaboraviti na regiju u kojoj se nalazi te da će pomoći Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici u stabilizaciji ovoga područja.

Prijedlog COREPER-a o kandidatskom statusu i početku pregovora, Sanader je nazvao "povijesnim danom za Hrvatsku".

(Hina) xsv ydgk

Pročitajte više