Pavić: Zabrana uvoza peradi iz Slovenije

HRVATSKA će od ponedjeljka, 13. veljače, zabraniti uvoz žive peradi, mesa i svih proizvoda od peradi iz Slovenije, kao i njihov provoz kroz Hrvatsku, izjavio je večeras glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Naglasio je da će zabrana, uz Sloveniju, obuhvatiti i druge države gdje se pojavila ptičja gripa: Italiju, Bugarsku i Grčku.

"Prva reakcija svih zemalja kad se negdje dogodi slučaj ptičje gripe, je da donosi zabranu uvoza za živu perad, meso i sve proizvode od peradi", rekao je glasnogovornik Pavić u telefonskoj izjavi Hini.

Istaknuo je i da se također pojačavaju zaštitne mjere na graničnim prijelazima, odnosno pojačava se nadzor robe i putnika radi sprečavanja uvoza namirnica životinjskog podrijetla i unosa ptičje gripe.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede napomenuo je kako je "u slovenskom slučaju slično kao što je bilo i kod nas, gdje se najprije pojavio H5, što jasno govori da je riječ o virusu ptičje gripe". No, dodao je, "bez obzira što nije potvrđen H5N1, treba poduzeti sve mjere kao da se radi o najaptogenijem soju".

Također je rekao kako će se "detaljnije informacije o ptičjoj gripi u Sloveniji imati nakon službenog kontakta u ponedjeljak, kada će moći reći i kojeg opsega će biti zaštitne mjere".

Slovenska veterinarska uprava (VURS) potvrdila je danas da je u Sloveniji zabilježena prva pojava ptičje gripe na divljim pticama. Direktorica VURS-a Vida Čadonič Špelič, izjavila je, naime, za Slovenski radio kako je analiza brisa jednog od dvaju uginulih labudova, koji su u četvrtak pronađeni u Koblerovu zaljevu na rijeci Dravi blizu Maribora, pokazala prisutnost virusa ptičje gripe HP pa će Slovenija uzorke tkiva obaju labudova poslati na dodatne testove u britanski laboratorij Weybridge.

Pročitajte više