Pavković se izjasnio da nije kriv

BIVŠI načelnik glavnog stožera Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavković u četvrtak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv ni prema jednoj od pet točaka optužnice koje ga terete za ratne zločine koje su srpske snage počinile 1999. na Kosovu.

"Gospodine predsjedavajući, ne osjećam se krivim", ponavljao je Pavković nakon što mu je predraspravni sudac Iain Bonomy pročitao pojedine točke optužnice.

Pavković je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio zapovjednik Treće armije VJ čije su postrojbe, zajedno sa snagama MUP-a Srbije, u prvoj polovici 1999. izvele intervenciju na Kosovu u kojoj je ubijeno "na stotine albanskih civila, a više od 800.000 je deportirano ili nasilno premješteno".

Optužen je zajedno s podređenim mu generalom Vladimirom Lazarevićem, tadašnjim zapovjednikom Prištinskog korpusa VJ i policijskim generalima Vlastimirom Đorđevićem i Sretenom Lukićem u četriri točke za zločine protiv čovječnosti zbog ubojstava, progona na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, deportacija i prisilnog premještanja stanovništva i u jednoj točki za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava.

Tereti ih se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s predsjednicima SRJ i Srbije Slobodanom Miloševićem i Milanom Milutinovićem te vicepremijerom SRJ Nikolom Šainovićem i načelnikom glavnog stožera VJ Dragoljubom Ojdanićem s ciljem "protjerivanja znatnog dijela albanskog stanovništva s Kosova radi osiguranja trajne srpske kontrole nad pokrajinom".

Tužiteljstvo je najavilo podnošenje prijedloga za objedinjavanje optužnica protiv četvorice generala s onom protiv Milutinovića, Šainovića i Ojdanića kako bi im se zajedno sudilo.

Nebojša Pavković predao se ICTY-u u ponedjeljak 25. travnja, nakon godinu i pol provedenih u bijegu s kojeg je poručivao da samo mrtav može u Haag. Na kraju je ipak pristao na uvjete srbijanske vlade, koja je zahvaljujući pružanju pravne i financijske pomoći optuženicima, davanjem jamstava za puštanje iz pritvora i zbrinjavanjem njihovih obitelji, u posljednih šest mjeseci pridobila za predaju i odlazak u Haag 14 bjegunaca.

Od četvorice generala optuženih za Kosovo u bijegu je još samo Vlastimir Đorđević, koji se po navodima Tužiteljstva krije u Rusiji.

Pročitajte više