Tomašević je za pročelnika gradskog ureda postavio špijuna

Foto: Sanjin Strukić PIXSELL

ANDRO PAVUNA, novoimenovani zagrebački pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, bivši je zaposlenik Sigurnosno-obavještajne službe (SOA). Naime, Pavuna je zaposlenik SOA-e od početka 2011. godine, a jučer 3. listopada, prešao je u gradski ured koji je naslijedio od bivšeg pročelnika Pavle Kalinića. 

U SOA-i je tada bio glavni Buljević, desna ruka Tomislava Karamarka

Pavuna je zaposlen u SOA-i kada je u toj agenciji stolovao Josip Buljević, nekada desna ruka Tomislava Karamarka i njegov nasljednik na čelu SOA-e. No u Gradu Zagrebu, uredu gradonačelnika pa ni u samom uredu za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost ne žele odgovarati na detaljna pitanja o biografiji Pavune. No, krenimo redom. 

Za mjesto pročelnika u bivšem uredu Pavla Kalinića bio je raspisan javni natječaj, a Pavuna je izabran kao najbolji kandidat. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević krajem prošlog tjedna najavio je kako će upravo Andro Pavuna preuzeti taj ured od 3. listopada.  

Nakon blokade Filozofskog fakulteta u SOA-u

"Ima više od 15 godina iskustva rada u javnom i privatnom sektoru i do sada je bio rukovodeći javni službenik koji je više od 11 godina radio u sigurnosnom sustavu RH, gdje se kontinuirano usavršavao i dobivao različite pohvale za izniman rad", rekao je o novom pročelniku zagrebački gradonačelnik. No Tomašević je tada prešutio da je Pavuna skupljao iskustvo u SOA-i. 

Kako doznajemo, Pavuna, koji se hvalio da je jedan od sudionika poznate blokade na Filozofskom fakultetu, nakon tih događaja zaposlio se u SOA-i. Sudionici blokade na tom fakultetu, od kojih su mnogi danas članovi Možemo i Radničke fronte, sjećaju se Pavune kao "redara" koji je pazio da se u prostoru Fakulteta ne puši.

Što se tiče SOA-e, poznato je kako je Tomislav Karamarko vodio SOA-u do 2008. godine, kada je postao ministar, a naslijedio ga je Josip Buljević koji je vodio SOA-u sve do dolaska vlade Zorana Milanovića 2012. godine. Kako se tada pisalo, SOA je dok su je vodili Karamarko i Buljević bila pod izravnom kontrolom ekstremista iz HDZ-a. Pavuna je ondje zaposlen početkom 2011. godine. 

Šutnja gradske uprave zbog Pavune

Još prošli tjedan poslali smo upite gradskom uredu, uredu gradonačelnika i samom uredu za sigurnost, a vezano za dio Pavunine biografije u SOA-i, no nismo do danas dobili nikakav odgovor. Podsjetimo, kako smo napisali u uvodu, Tomašević je za Pavunu rekao da je bio - "rukovodeći kadar".   

"Magistrirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu te mu je za to vrijeme dodijeljena rektorova nagrada za znanstveni rad. Isto tako je doktorirao političke znanosti, magna cum laude, te je objavljivao znanstvene radove na području prometne psihologije i ljudskih prava", rekao je gradonačelnik Tomašević tijekom konferencije za novinare prošlog tjedna izbjegavši angažman u tajnim službama. 

Pavuna je preuzeo ured, koji je prije njega vodio Kalinić, a službena stranica Grada Zagreba je jučer i ažurirana gdje je vidljivo novo ime pročelnika tog zagrebačkog ureda. 

Pročitajte više