Pčele uznemirile građane, pčelari objašnjavaju: Nema mjesta panici, vrijeme je rojenja

Foto: 123rf
 
U ZADNJA četiri dana volonteri Gradske pčelarske službe 112 u Zagrebu primili su 350 poziva građana koje su prestrašile pčele.

Iz Gradske pčelarske službe 112 javnosti su se povodom velikog broja poziva uznemirenih građana o svemu očitovali priopćenjem za javnost, koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Zovu nas uspaničeni građani zbog nekoliko pčela koje im obletavaju prozore i uletavaju u stanove tvrdeći da ih "napadaju rojevi pčela".

No, mjesta panici nema. Ne dešava se ništa neuobičajeno i što nije u skladu sa životnim ciklusom i ponašanjem pčele medarice. Vrijeme je rojenja, svojevrsnog svadbenog plesa medonosne pčele, a trajati će još nekoliko dana i nakon što ih to raspoloženje mine mi pčele do slijedeće godine više nećemo uopće zamjećivati

Vrlo je važno znati da desetak, pa i stotinjak pčela, nije roj. To su izvidnice roja ili pak njegovi izgubljeni dijelovi. Roj je organizam od nekoliko tisuća pčela, nekoliko stotina trutova i OBAVEZNO s jednom maticom.

Pomognite si sami

Pojedinačne pčele koje se zaletavaju u prozore, stanove i kutije za rolete nitko ne može uhvatiti, a još manje kontrolirati. U takvim situacijama nije potrebno zvati službe za hitne situacije, prije svega službu 112, pa i 192 ili 193. Tu si svatko treba pomoći sam. U koliko nekoliko pčela uleti u stan treba otvoriti prozor i one će, kao kukci svjetla, iz stana i izletiti. U koliko su omamljene i onemoćale treba ih pokupiti i baciti u smeće. Takav gubitak, od 100-200 pčela roj, iz kojeg su te pčele došle, neće niti osjetiti – nastavit će živjeti u nekom novom prostoru kojeg će mu pronaći druge izvidnice ili u našim košnicama u koliko ga pokupimo.

Službu 112 treba zvati kad se primijeti formirano rojevno klupko koje može biti u obliku brade, nogometne lopte, šubare, obješenog ili omotanog oko grane, hidranta, saobraćajnog stupa, oko sica bicikla, na fasadi… I tek kad se pčele primire oko svoje matice, koja ih na okupu drži svojim mirisom, tad ih pčelar može pokupiti u svoju košnicu i premjestiti na neku drugu lokaciju.

Na žalost, ako se pčele uvuku u neku šupljinu unutar nekog objekta nije ih moguće izvući. Ako nekome predstavljaju smetnju ili prijetnju jedini način je da ih se usmrti. To rade ovlaštene tvrtke za deratizaciju i dezinsekciju", zaključuje se.

Pročitajte više