PDV na privatnu liječničku praksu nije neustavan

ODREDBA Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojoj privatnici koji pružaju liječničke usluge nisu oslobođeni PDVa kao zdravstvene ustanove u vlasništvu države, županija i gradova nije protuustavna i ne dovodi do neravnopravnog položaja na tržištu, utvrdio je danas Ustavni sud.

Osporavanom odredbom PDV-a su oslobođeni domovi zdravlja, hitna pomoć, poliklinike, opće i specijalne bolnice i klinike te ustanove koje pružaju njegu u kući, ali ne i privatnici, odnosno trgovačka društva koja pružaju zdravstvene usluge. Smatrajući da ta odredba omogućava monopolistički položaj zdravstvenih ustanova, a privatnu liječničku praksu stavlja u neravnopravan položaj na tržištu Udruga privatnih poslodavaca u zdravstvu predložila je ocjenu ustavnosti te odredbe, no ustavni suci to nisu prihvatili.

U obrazloženju ustavnosudske odluke navodi se da su zdravstvene ustanove javne službe na koje se primjenjuje Zakon o ustanovama, dok se trgovačka društva osnivaju radi stjecanja dobiti, a njihovu djelatnost uređuju propisi o trgovačkim društvima. Riječ je o pravnim osobama s različitim pravnim položajem, te stoga nije neustavno različito propisivanje njihovih obveza, stav je ustavnih sudaca.

Za suce je neosnovana i tvrdnja Udruge da su liječničke usluge privatnika zbog sporne odredbe, odnosno plaćanja PDV-a 22 posto skuplje od usluga zdravstvenih usluga. Suci, naime, podsjećaju da privatnici, za razliku od zdravstvenih ustanova, imaju pravo na odbitak pretporeza kojeg su im zaračunali njihovi dobavljači.

Pročitajte više