Pećani: otovrena dionica ličke magistrale preko Debelog brda

Dionica Ličke magistrale preko Debelog brda, koja je rekonstruirana i modernizirana u dužini od 5,2 kilometra, puštena je danas u promet, a vrpcu su na prigodnoj svečanosti prerezali ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i ličkosenjski župan Milan Jurković.

Izgrađena su četiri vozna traka dogradnjom trakova za spora vozila. Time je povećana propusna moć i sigurnost prometa na toj dionici državne ceste broj 1 Karlovac - Split koja je bila jedna od najlošijih zbog čega su se stvarale kolone i često događale prometne nesreće.

U obnovu su Hrvatske ceste uložile 60 milijuna kuna.

Otvarajući prometnicu, ministar Kalmeta je izrazio zadovoljstvo što se ta dionica pušta u promet prije roka. Danas se njome može voziti 80 kilometara na sat, rekao je Klameta, podsjetivši da su tu bile ljeti duge kolone, a zimi zbog poledice i snijega veliki zastoji i vozilo se oko sedam kilometara na sat. Čestitao je izvođaču radova, zagrebačkom "Viaduktu" i investitoru Hrvatskim cestama.

Ministar Kalmeta je rekao da će autocesta na dionicama Mala Kapela - Otočac - Gospić - Sveti Rok i dalje prema Dalmaciji biti puštena u promet kako je i najavljeno 30. lipnja ove godine, a da će Lička magistrala ostati državnom cestom kojom će prometovati velik broj vozila između juga i sjevera Hrvatske.

Nakon svečanosti ministar Kalmeta i župan Jurković sa suradnicima provezli su se od Pećana do Korenice, a zatim je Kalmeta u Gospiću s čelnicima grada i Ličko-senjske županije razgovarao o popravku državnih i županijskih cesta nakon puštanja u promet autoceste, posebno cesta Špilnik - Čovići, Vrhovine - Korenica, Karlobag - Gospić - Korenica.

Župan Milan Jurković izvijestio je ministra Kalmetu o projektima izgradnje infrastrukturnih objekata u koje će se uz pomoć zajma Svjetske banke uložiti oko 100 milijuna kuna. Razgovarali su i o potrebi izgradnje osnovnih škola, đačko-studentskog doma te privatizaciji Lika-ceste.

(Hina) xkp yjn

Pročitajte više