Pedeset godina nakon smrti Fride Kahlo njezine najvažnije slike u Meksiku

DVADESET ŠEST najvažnijih slika Fride Kahlo vratit će se u četvrtak privremeno u Meksiko kako bi bile izložene u "Casi Azul", "plavoj kući" gdje je 1907. rođena umjetnica, u okviru manifestacija predviđenih povodom 50. obljetnice njezine smrti.

Izložbu organizira muzej Dolores Olmedo koji posjeduje najveću zbirku na svijetu slika Diega Rivere i Fride Kahlo. Casa Azul lijepo je zdanje s početka 20. stoljeća, s velikim dvorišnim prostorom, u kojem je Frida Kahlo živjela dobar dio svojeg burnog života i ostavila svoj trag.

Slavne slike "Slomljena kičma", "Autoportret s majmunom" (1945.), slika na metalu "Bolnica Henry Ford" (1932.) i nadrealistično djelo "Cvijet života" (1944.), između ostalih, bit će izložene dva mjeseca u prostorijama kuće-muzeja Fride Kahlo, u tipičnoj četvrti Coyoacan južnog dijela glavnog grada.

"Zadovoljstvo je raditi izložbu zajedno s Casom Azul, kad se Fridina djela vraćaju ondje gdje su nastala ili smišljena, a moći će ih se promatrati istodobno sa svakodnevnim predmetima koji su ondje sačuvani", kazao je Carlos Phillips, direktor muzeja Dolores Olmedo.

Neke su slike umjetnice već predstavljene u muzeju Fride Kahlo, posebice njezina posljednja slika, ostvarena 1954. godine, neposredno prije njezine smrti, pored njezina dnevnika, nakita, odjeće i njezinih posmrtnih ostataka.

Kuća u kojoj je stanovala Frida, jedna od najcjenjenijih meksičkih umjetnica na svjetskom tržištu umjetnina, ugostit će "djela zahvaljujući kojima je postala ikona", naglasio je Phillips, sin kolekcionarke Dolores Olmedo, značajne mecene Kahlina supruga, muralista Diega Rivere (1886.-1957.).

Meksiko je početkom travnja počeo s nizom hommagea u čast slavne meksičke umjetnice, preminule 13. srpnja 1954., u 47. godini.

Zajednička izložba muzeja Dolores Olmedo i Case Azul najvažnija je ikad organizirana u svijetu o Fridi Kahlo, ilustrirajući "fridomaniju" kojom je zahvaćen Meksiko.

(Hina) xbnš ysd

Pročitajte više