Pedofilija ozbiljno trese Crkvu



ŽUPA München-Freising u Bavarskoj suspendirala je svećenika Petera H., 62-godišnjaka koji je 25 godina radio kao svećenik iako je bio osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djece. Skandal u Njemačkoj poprima sve veće razmjere.

Svećenik je suspendiran jer je prekršio pravilo o izostanku bilo kakvog kontakta s djecom, javila je nadležna župa.

Peter H. je dokazano zlostavljao djecu 1979. i 1985. godine u Essenu pa onda u Bavarskoj. Zbog drugog slučaja osuđen je na uvjetnu kaznu od 18 mjeseci.

Tjerao dječaka na oralni seks

Jedan od zlostavljanih dječaka ispričao je kako ga je svećenik pozvao da spavaju kod njega i dao mu alkoholno piće. Nakon toga je skinuo hlače i natjerao dječaka na oralni seks. Sljedećeg jutra ostavio mu je poruku u kojoj je pisalo "Brzo idi kući i zaboravi sve".

Svećenik je i nakon presude nastavio služiti mise za djecu, a čak je vodio i program godišnjih odmora. Kad se to saznalo, njegov je nadređeni prekjučer također podnio ostavku, a Peter H. nije htio komentirati svoj slučaj.

Vatikan u međuvremenu najavljuje papinsko obraćanje oko skandala. Papa Benedikt XVI., čiji je brat Georg također bio svjedok fizičkog zlostavljanja djece u zboru koji je vodio, najavio je pismo u kojemu će se očitovati o skandalu.

U Irskoj sve više šokantnih saznanja

Istodobno, najviše rangirani irski svećenik, kardinal Sean Brady, rekao je da neće dati ostavku na svoje mjesto iako je priznao da je prikupljao dokaze protiv svećenika koji je zlostavljao djecu, te pomogao zataškati taj slučaj. Brady je rekao da je ispitao dvoje djece o zlostavljanju od strane velečasnog Brendana Smytha te da je djeci naređeno da nakon ispitivanja potpišu zakletvu da nikome izvan crkve neće reći o svojim saznanjima.

Smytha to nije zaustavilo, pa je u Irskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama sve do 1994. konstantno zlostavljao djecu, da bi konačno bio uhićen na temelju naloga iz Irske. Brady je priznao da je prikupljao dokaze protiv Smytha, ali je rekao i da nije policiji dao podatke o saznanjima.

Ta je dužnost, naveo je, bila na lokalnom biskupu, kao i na vođi Smythova reda norbertinaca. Norbertinci su Smytha sakrili u Sjevernoj Irskoj, gdje je uhićen tek 1994. godine. Nakon odgode izručenja u Irsku, Smyth je proveo tri godine u sjevernoirskom zatvoru, a 1997. godine je priznao krivnju po 74 točke optužnice zlostavljanja 20 djevojčica i dječaka. U svojoj karijeri seksualno se iživljavao nad najmanje 90 djece.

Pročitajte više