Peking: Chen Shui-Bian prijetnja miru i stabilnosti

KINA je u četvrtak ocijenila da "separatističke provokacije" tajvanskog predsjednika Chen Shuibiana predstavljaju "najveću prijetnju miru i stabilnostu u Tajvanskom tjesnacu", nakon početka njegova novog mandata.

"Separatističke provokacije Chen Shui-biana trenutno predstavljaju najveću prijetnju miru i stabilnosti u području tjesnaca Tajvana", piše u priopćenju glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Tajvanski predsjednik Chen Shui-bian izjavio je u četvrtak, u svom inauguracijskom govoru na početku drugog predsjedničkog mandata, da je očuvanje stabilnosti u odnosima s Kinom jedan od prioriteta njegove vlade. "Nacionalno jedinstvo te stabilnost i prosperitet u odnosima s Kinom glavni su politički ciljevi nove vlade", rekao je Chen pred 50.000 ljudi na inauguracijskoj svečanosti.

Tajvanski je predsjednik, međutim, najavio da će nastaviti rad na izmjenama ustava, iako takve poteze Peking smatra direktnom prijetnjom za odcjepljenje. "Sadašnji je ustav napisan jako davno i mnogi njegovi dijelovi ne mogu se primjenjivati na današnje i buduće situacije. Godine 2008. Tajvan će imati kvalitetan ustav", rekao je Chen.

"Međutim, kako još uvijek ne postoji konsenzus o nacionalnom suverenitetu, neovisnosti ili ujedinjenju s Kinom, ta se pitanja neće unositi u amandmane", dodao je tajvanski predsjednik.

Chen je rekao da budućnost Tajvana leži u rukama njegovih stanovnika, te izrazio uvjerenje da Peking i Taipei mogu dijalogom riješiti svoje probleme. "Mi razumijemo da Peking ima povijesne razloge inzistirati na politici jedne Kine ali i tamošnje vlasti moraju razumijeti želju stanovnika Tajvana za demokracijom, mirom i razvojem. Svojim vojnim prijetnjama Kina može samo udaljiti Tajvan od sebe", naglasio

Pročitajte više