Penava: Nakon pozitivnih gospodarskih kretanja očekuje nas strmoglavi pad

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

UNAZAD pet godina grad Vukovar bilježi gospodarski rast, a u tom je razdoblju bio i u hrvatskom vrhu po kriteriju izdvajanja za gospodarstvo, istaknuo je na konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te upozorio da zbog epidemije koronavirusa slijedi strmoglavi pad.

„Prvi put od 2011. godine grad Vukovar je u rujnu, listopadu i studenome 2019. imao više od 10.000 radnih mjesta, u prosincu prošle godine, a prosinac je uvijek mjesec stagnacije, imali smo 9991 zaposlenog, dok ih je u prosincu 2018. godine bilo 9744“, rekao je Penava te dodao da su se pozitivni trendovi nastavili i početkom 2020. godine.

Istaknuo je da je u siječnju, veljači i ožujku 2020. u Vukovaru bilo više od 10.000 zaposlenih, no u ožujku, ipak, njih stotinu manje nego u veljači.

„To je izravna posljedica koronavirusa i izvjesno je da nas nakon pozitivnih gospodarskih kretanja očekuje strmoglavi pad, da zatvaramo pozitivnu stranicu i vraćamo se na postavke krize“, rekao je Penava.

Kaže da je najavio ozbiljan financijski paket

Izrazio je veliko zadovoljstvo što su u gradu svoje mjesto u međuvremenu našle farmaceutska i avioindustrija te IT sektor, koje su kao visokotehnološke i visokodohodovne budućnost vukovarskoga gospodarstva.

Vukovarski gradonačelnik je istaknuo da se s 260 gradskih gospodarstvenika razgovara o dosadašnjim posljedicama, ali i planovima za budućnost te je najavio „…ozbiljan financijski paket, u razini nekoliko milijuna kuna“ pomoći gospodarstvu kako bi se što je moguće bezbolnije izašlo iz krize. Dosadašnje mjere pomoći, poput oslobađanja od komunalnog doprinosa, plaćanja zakupa i druge, i dalje ostaju na snazi.

Penava je procijenio da će za oporavak gospodarstva trebati godine te je najavio „rezanje svega što nije potrebno“ i usmjeravanje financijskih sredstava prema gospodarskim aktivnostima.

Pročitajte više