Pentagon: Američki vojnici možda će duže ostati u Iraku

NEKI američki vojnici koji su se uskoro trebali vratiti kući možda će u Iraku morati ostati i duže od obećanih godinu dana, rekli su dužnosnici Pentagona u srijedu, ali su zanijekali da je vojna situacija izmakla nadzoru.

Ministar obrane Donald Rumsfeld i zapovjednik Združenog stožera general zrakoplovstva Richard Myers rekli su da su se žestoke borbe u kojima je u posljednja tri dana ubijeno 35 američkih i koalicijskih vojnika mogle očekivati uoči predaje vlasti prijelaznoj iračkoj vladi 30. lipnja.

"Vjerojatno ćemo ritam smjene vojnika uskladiti tako da vojnicima koji su ovdje stekli iskustvo i imaju veza sa stanovništvom omogućimo da ostanu ovdje do okončanja ovog stanja", rekao je Rumsfeld na konferenciji za novinare.

"Odgovor je ne", rekao je Rumsfeld u odgovoru na pitanje da li iznenadni rat na dvije bojišnice u kojima se Amerikanci nalaze na udaru i sunitskih i šijitskih militanata znači da je vojna situacija izvan nadzora.

Nasilje u Iraku uzrokuje "razmjerno mali broj ljudi", dodao je Rumsfeld.

"To je mješavina malog broja terorista i malog broja pripadnika milicija, zajedno s prosvjedima i malo bezakonja. Problem jest ozbiljan, ali se na njemu radi", kazao je američki ministar.

Pročitajte više