Pentagon: Broj američkih žrtava u Iraku nadmašuje one tijekom rata

VIŠE američkih vojnika poginulo je u Iraku otkad je američki predsjednik George W. Bush proglasio 1. svibnja završetak glavnih američkih vojnih operacija u toj zemlji, nego tijekom samog rata, objavio je u utorak Pentagon.

U četiri mjeseca okupacije Iraka poginulo je više vojnika, nego tijekom šestotjednog rata.

Američko središnje zapovjedništvo kazalo je da je u utorak američki vojnik ubijen u napadu improviziranom bombom na vojni konvoj blizu grada Hamariyaha, dok je drugi američki vojnik umro u vojnoj bolnici od posljedica "neborbene rane nanesene vatrenim oružjem" zadobivene u ponedjeljak pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Time se ukupan broj poginulih američkih vojnika popeo na 140 ubijenih od početka svibnja, uključujući i 62 vojnika nastradalih od neprijateljske vatre, dok je preostalih 78 nastradalo u neborbenim okolnostima poput prometnih nesreća i drugih oblika nezgoda, izvijestili su iz Pentagona.

Ukupno 138 američkih vojnika poginulo je od početka rata u ožujku do 1. svibnja. Od početka ratnih operacija, ukupno je 278 američkih vojnika poginulo, 178 od neprijateljske vatre, a 100 vojnika u neborbenim okolnostima, kažu u Pentagonu.

Pročitajte više