Pentagon će mobilizirati 5.600 pričuvnika za Irak i Afganistan

AMERIČKA kopnena vojska priopćila je u srijedu da će mobilizirati 5.600 veterana koje će poslati u Irak i u Afganistan, radi čega će primijeniti ratni program koji rijetko rabi.

Nova mjera govori u kakvim je teškoćama američka vojska koja, unatoč golemoj financijskoj potpori, teško izlazi na kraj sa svim svojim zadaćama.

Vojska je donijela odluku o obveznoj mobilizaciji pošto je prvo pozvala dragovoljce, dodaje se u priopćenju kopnene vojske.

Ti ljudi - bivši časnici i vojnici - pripadaju posebnoj pričuvnoj službi (Individual Ready Reserve), u koju ulaze nakon osam godina u djelatnom sastavu i nakon potpisivanja ugovora.

"New York Times" je u srijedu izvijestio da će se tih 5.600 vojnika mobilizirati na godinu dana, a radit će u logistici kao vozači kamiona, mehaničari, administrativni stručnjaci, u vojnim menzama, kao inženjeri i vojni policajci.

Mobilizaciju pričuvnika kritizirali su kongresnici koji drže da je riječ o neslužbenom novačenju, ističe dnevni list.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u siječnju je odobrio vojsci da mobilizira Individual Ready Reserve, ali je način mobilizacije potvrdio tek ovih dana, izjavili su dužnosnici Pentagona za taj dnevni list.

SAD je u zadnja tri mjeseca broj svojih vojnika u Iraku povećao sa 113.000 na 141.000, podsjetio je u nedjelju ministar Donald Rumsfeld u razgovoru za britansku televiziju BBC.

Pročitajte više