Pentagon preporuča zatvaranje 33 velike vojne baze u SAD-u

Američko ministarstvo obrane predložilo je u petak zatvaranje 33 velike vojne baze u Sjedinjenim Državama izazivajući zabrinutost zajednica diljem Amerike koje ekonomski ovise o tim vojnim postrojenjima.

Pentagonov plan predviđa zatvaranje više vojnih baza nego ijedan od četiri dosadašnja kruga racionalizacije američkih vojnih postrojenja i proveo bi se tijekom šest godina započinjući 2006. Prijedlog uključuje i značajno smanjivanje vojnih snaga u još 29 većih baza te zatvaranje i reorganizaciju još stotina manjih baza.

"Naš trenutni razmještaj, napravljen za Hladni rat, mora ustupiti mjesto novim zahtjevima rata protiv esktremizma i drugih nastajućih izazova 21. stoljeća", rekao je ministar obrane Donald Rumsfeld u priopćenju objašnjavajući razloge plana.

Plan bi trebao učiniti američku vojsku pokretljivijom i omogućiti joj da se bolje nosi s globalnom borbom protiv terorizma te ostvariti uštede od 48,8 milijardi dolara u narednih 20 godina.

Prijedlogom bi bilo zatvoreno više od 10 posto od ukupno 318 velikih vojnih baza u SAD-u i ukinuto ukupno 29.000 vojnih i civilnih radnih mjesta.

Među većim bazama koje bi trebale biti zatvorene su baza zračnih snaga Cannon u New Mexicu, mornarička baza u Pascagouli u Mississippiju, zračna baza Ellsworth u Južnoj Dakoti, baza Fort Monmouth u New Jerseyu te podmornička baza New London u Grotonu u Connecticutu. Predviđa se i zatvaranje baze McPherson u Georgiji i mornaričke baze Ingleside u Teksasu.

Pentagonov prijedlog sada ide posebnom povjerenstvu za zatvaranje i reorganizaciju baza koje ga treba razmotriti i s mogućim izmjenama poslati predsjedniku Georgeu W. Bushu koji do 23. rujna treba ili odbriti ili odbaciti popis bez izmjena. Ukoliko ga on prihvati predat će ga na glasovanje Kongresu.

Očekuje se da će mjesta u kojima su predviđena zatvaranje pružiti snažan otpor planu lobirajući preko svojih zastupnika da uvjere povjerenstvo da zadrži njihova postrojenja od kojih ekonomski ovise cijele zajednice.

Proces zatvaranja domaćih vojnih baza podudario se s radom Pentagona na planovima da premjesti oko 70.000 vojnika iz baza u inozemstvu u baze u Sjedinjenim Državama, većinom iz Europe, ali i Južne Koreje.

Već godinama američke oružane snage drže više vojnih baza nego što im je potrebno za njihovih oko 1,4 milijun aktivnih vojnika.

U posljednja četiri kruga zatvaranja domaćih vojnih baza 1988, 1991, 1993 i 1995. zatvoreno je 97 velikih vojnih postrojenja kao i mnoštvo manjih uz reorganizaciju drugih.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više