Perman: "Napušteni brojni socijalni programi"

SABORSKA zastupnica SDP-a Biserka Perman ocijenila je danas na konferenciji za novinare u Rijeci da su u državnom proračunu za 2004. napušteni ili okrnjeni brojni socijalni programi bivše, ali i sadašnje Vlade.

Perman je navela oko 30 socijalnih programa nazvavši ih "pastorčad državnog proračuna. "Za dio programa u ovoj godini uopće nije utrošen novac, za neke programe utrošen je zanemariv iznos u odnosu na plan, a ostvarenje dijela programa je upitno radi smanjene potpore", ocijenila je Perman.

Dodala je da je u desetak ustanova potpuno ukinuto financiranje poboljšanja rada i programa.Ona smatra da se istovremeno ukidaju postojeći, a osmišljavaju novi socijalni programi te da je "cilj takve politike stvaranje iluzije o socijalnoj osjetljivosti sadašnje Vlade."

Kako je rekla Perman, ministrica Jadranka Kosor stalno ističe potrebu izmjene loše demografske slike raznim programima, iako je u proračunu već predviđen novac kojim bi se mogla potaknuti demografska obnova. U proračunu postoji stavka "ostalo" u kojoj je predviđena 1,7 milijarda kuna, rekla je Perman, ustvrdivši da se isplaćuje na nepoznate adrese.

Predsjednica primorsko-goranskog SDP-a Romana Jerković kazala je da je mjerama državne socijalne skrbi obuhvaćeno 1,4 posto stanovnika grada Rijeke. Nasuprot tomu, riječka gradska uprava socijalno zbrinjava 8,7 posto građana, kazala je. Istaknula je da je riječka gradska uprava za socijalne programe u prvoj polovici 2004. izdvojila 12,3 milijuna kuna ili oko 54 posto od predviđena novca u 2004. Na razini države do 2007. neće se povećavati socijalna izdvajanja, pa će riječke gradske vlasti nastojati pomoći građanima kojima je uskraćena državna potpora, zaključila je Jerković.

Pročitajte više