Peronja: Do kraja godine počinje gradnja biokovskog tunela

ŽUPAN Kruno Peronja na današnjoj je sjednici Poglavarstva Splitsko-dalmatinske županije najavio kako do kraja godine treba početi gradnja tunela kroz Biokovo što je ostvarenje stoljetna sna stanovništva toga kraja.

Župan je kazao kako je postupak dobivanja građevne dozvole za početak gradnje u tijeku te da će izvođač radova odnosno koncesionar zagrebačka tvrtka "Mediteran Union Tuneli" (MUT) dozvolu dobiti do 31. prosinca kad je po ugovoru krajnji rok za početak gradnje tunela.

Na novinarski upit što će biti ako se taj rok ne poštuje, župan je odgovorio da će Županija raskinuti ugovor s MUT-om i raspisati novi natječaj. Dodao je da su za to vrlo male mogućnosti jer je koncesionar odnosno MUT na županijski račun već doznačio kunsku protuvrijednost od 550 tisuća dolara predviđenih ugovorom.

Poglavarstvo je danas imenovalo županijsko povjerenstvo za pripremu i provedbu javnog natječaja za dodjelu koncesije za gradnju plinske mreže Splita, Solina, Kaštela i Trogira.

Na sjednici je također prihvaćeno izvješće o provedbi programa obnove izgorjelih šumskih i poljoprivrednih površina na otocima i priobalju u prošloj godini na kojima je na 186 hektara obnovljeno i zasađeno oko 31 tisuća stabala maslina, 52 tisuće sadnica vinove loze, oko tisuću stabala voćaka i 240 tisuća sadnica lavande.

Pročitajte više