Pešorda apelirao na Slovence da "srpskohrvatski" odlože na tavan

PJESNIK Mile Pešorda apelirao je na slovensku kulturnu javnost, u razgovoru za mariborski "Večer" od subote, da u "ropotarnicu povijesti" odloži izraz "srpskohrvatski jezik" kojim vrijeđa i Hrvate i Srbe, iako ga slovenska politička klasa i 12 godina nakon raspada Jugoslavije neumjesno koristi kako bi istakla "kulturnu različitost" od "Zapadnog Balkana".

"Kao prijatelj slovenskog naroda i kulture, ali u prvom redu kao hrvatski pjesnik, bio bih vrlo sretan kad bi se i u Sloveniji konačno priznala činjenica da je hrvatski jezik samostalan", rekao je Pešorda za "Večer".

"Tako bi i Slovenci u ropotarnicu povijesti poslali izraz srpskohrvatski, kao i projekte koji vode do brisanja bilo kojega naroda ili jezika", rekao je Pešorda u razgovoru za slovenski list u povodu prijevoda njegove zbirke "Stablo s dušom ptice" na slovenski jezik.

Pešorda je rekao da je jezik duhovna domovina, te da se izrazom "srpskohrvatski" još uvijek prikrivaju "projekti nostalgije za prošlim i puka želja da na toj pustopoljini nešto iznikne".

Da će, barem u Sloveniji, i Pešordin apel najvjerojatnije ostati samo "puka želja", dokaz je i to što je slovenski list u naslovu pjesnika rođenog u Grudama nazvao "bosanskohercegovačkim pjesnikom".

Pročitajte više